dimarts, 6 de juny del 2017

LA MASIA DEL GARET I L’ORATORI DE LA MAREDEDÉU DEL CARME. COLLSUSPINA. MOIANÈS. CATALUNYA

Retratava al Josep davant la masia coneguda com la Torre de Casanova de la que ens diu la descripció de patrimoni Gencat; gran casal que presenta diferents edificacions. L'edifici principal és cobert amb teulada a dues vessants amb un cos formant galeria adossat a la seva part esquerra. Cal destacar un portal semicircular així com les cantoneres. A la part posterior de la masia i en l'angle superior que formen les façanes hi ha dos torretes de defensa. A l'interior de la casa hi ha un menjador d'estil neoclàssic amb oratori dedicat a la Marededeu del Carme, , i un seguit de béns mobles que el fan un veritable museu.


Torre situada a la part posterior de la masia a l'angle superior on es tallen la façana superior i la lateral. Té forma circular i la base presenta tres parts diferenciades. Està coberta amb una petita teuladeta circular i presenta algunes espieres. La seva situació, on s'inicia el desnivell del turó, li dóna una àmplia panoràmica.


A la dreta de l'edifici principal del Garet hi ha dos edificis amb diferent orientació, superposats. Tots dos estan coberts a una sola vessant i presenten cantoneres, finestres i portals d'arc rebaixat de pedra treballada.

S'hi accedeix per unes escales fetes de pedra que a la part superior formen una volta i una petita lliça per on s'accedeix al corral.

El Josep Olivé Escarré, havia treballat com a mosso a la masia de l’Oller de Collsuspina.

Dins dels terrenys d’aquesta casa hi ha la Creu de Puig Castellar.

Ens agradarà tenir imatges de l’Oratori de la Marededéu del Carme del Garet, ho havia demanat al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), que em contestava que no tenien documentada cap capella i/o oratori en aquesta casa.

Traslladava la meva petició al rector de Collsuspina, Mossèn Ramon Muntadas, que em confirmava l’existència d’un Oratori, advocat a la Marededéu del Carme, procedent de la Casa Costa, situada al número 13 de la Plaça Major / Rambla de les Davallades, 2 de Vic, aixecada pel mestre d’obres Josep Illa , en quina façana llueix l'escultura "Noblesa Catalana" de l’escultor , Pere Puntí i Terra (l'Esperança, Gurb, Osona, 1880 - Vic, Osona, 1962)

Al Garet, el 30.07.2013, lliurava l’ànima al Senyor José María Costa Velasco ( 1918 +30.07.2013) , alcalde de Vic entre 1952 i 1959, fill i nét d’alcaldes de la capital d’Osona; la casa en honor de l’avi Joaquim Costa i Mas (Vic 1851-1933 ), tenia com a Patró a Sant Joaquim, pare de la Verge Maria, i espòs de Sant Anna.

M’explicaven que l’Oratori no esta instal•lat a l’habitació anomenada del bisbe, perquè en ella havia sojornat el bisbe de Vic, Joan Perelló i Pou (Santa Maria del Camí, Mallorca, 30 d'abril de 1870 - Vic, Osona, 27 de juliol de 1955)

Sou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com