dissabte, 15 de juliol del 2017

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME. ARGENTERA.VILANOVA DE MEIÀ. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia en relació a l’església de la Marededéu del Carme d’argentera a patrimoni Gencat que l'església degué ser construïda al segle XVII o XVIII, quan el senyor jurisdiccional del terme va deixar d'habitar l'antic castell de Tancalaporta i es va construir una nova residència al mig de les seves possessions. En un principi estava dedicada a la Verge del Roser. A la llinda de la porta de la façana de ponent hi ha la data 1825, que correspon a una reforma i ampliació de l'església.

Quan a la descripció – quasi telegràfica – ens diu ; edifici d'una nau amb dos trams de volta de canó i sagristia afegida al lateral de migjorn que té una espitllera. La nova façana principal té una porta amb cèrcol de pedra i arc rebaixat, amb dues finestretes espitllerades amb arc de mig punt i una petita espadanya sobre la testera que està rematada amb lloses de pedra. La coberta és de dues vessants i la sagristia és de rajol arrebossat.


Fotografia de l’Isidre blanc. 18 abril 2016

Demanava al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , si les tenen, imatges del interior d’aquesta església.

Rebia una fotografia del 4-VI-1972 des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), amb el següent text informatiu; Capella de la Marededéu del Remei, Nom actual Marededéu del Carme, Argentera (Vilanova de Meià). La Noguera, Lleida. Catalunya.


Sou pregats de fer-nos arribar imatges actuals als emails coneixercatalunya@gmail.com i arxiugavin@maristes.com , castellardiari@gmail.com  per endavant gràcies.

El gentilici dels nascuts a l’Argentera a la comarca del Camp jussà de Tarragona és argenterenc, argenterenca, malgrat que aquesta Argentera no té la consideració de municipi des de fa segles; havia format part de la Baronia de la Vansa, i ara del municipi de Vilanova de Meià que té una superfície de 105,2 km² i nomes 414 habitants de dret a darreries de 2016, defenso que tenen dret a mantenir el seu gentilici, i no el de vilanoví, vilanovina que correspon únicament a la població de Vilanova de Meià.

Sembla innecessari insistir en que cal fer un Catàleg de patrimoni “comme il faut”, i que sens dubte aquesta és una de les tasques que Vilanova de Meià ha d’intentar resoldre.

Cal fer-ho fins des d’un punt de vista egoista ‘ les pedres venen’, i això portaria visitants a ‘ la vall clotada’ . I visitants vol dir serveis, feina, diners, vida ...


El Francesc Cardona Fonoll, em deixa un comentari; es troba a la masia de cal Cisteller

https://www.femturisme.cat/ca/pobles/vilanova-de-meia

https://surtdecasa.cat/ponent/entorn/la-coma-de-meia-el-balco-de-ponent-0

Que la Marededéu del Carme , elevi a l’Altíssim la nostra pregària, Senyor; allibera el teu poble.