divendres, 14 de juliol del 2017

L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ANTONI I SANT JORDI DE LA ‘CÚPULA PELADA’. CAMARASA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava la façana de l’església parroquial de Camarasa, que hi entenc bé, està advocada a Sant Antoni i Sant Jordi, i en substitueix una d’anterior advocada a Sant Miquel.


L’Enciclopèdica catalana ens diu que la nova església dedicada a sant Antoni i sant Jordi, és obra del 1737; segons Zamora l’arquitecte s’anomenava Santamaria i era de Linyola. Dins l’estil propi de l’època, la portada és ornada per dos mitges pilastres i un frontispici triangular. L’altar major i la desapareguda estàtua de Sant Miquel eren obra del gran escultor barroc Lluís Bonifaç, autor del cor de la Seu Nova de Lleida i conservava també un altar del Roser, procedent de l’església primitiva.



Fotografia del interior de Jordi Contijoch Boada.2009

Patrimoni Gencat al meu entendre parla de dos edificis diferents en la seva entrada :
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22154

El sostre de població s’assolia a Camarasa al cens de 1857 amb 3.521, que es reduïen a 2.021 en el primer cens de la dictadura franquista, i tancava l’any 2016 amb 879 habitants, l’any 1857 s’incorporava al municipi el terme de Sant Llorenç de Montgai, i el 1970, Fontllonga junt amb la Baronia de Sant Oïsme i Figuerola de Meià, avui Camara té una extensió de 157,1 km²

La davallada demogràfica sense les proporcions estratosfèriques de Vilanova de Meià, demana mesures correctives urgents, hi ha esperança en que això pugui fer-ho la República Catalana.

És cert que ‘ qui perd els orígens, per la identitat ‘ , dissortament però, és encara més cert que la millor forma d’esborrar la memòria històrica, consisteix en fer desaparèixer al col•lectiu humà que la sustenta.

Quan al topònim, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) de forma taxativa el li atorga el significat ‘cúpula pelada’, CAMARA RASA.

Abans de la dictadura franquista hi havia almenys dues escoles :

CEIP de Camarasa / Escola Dos Rius


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22157

Ens agradarà tenir noticia de l’autor del projecte a l’email coneixercatalunya@gmail.com

ANTIC CONVENT DE LES GERMANES DEL SAGRAT COR

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22179

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com