dijous, 27 de juliol del 2017

TORRE D'EN CARRERAS. MANRESA. BAGES. CATALUNYA

Anava sovint a Manresa, el Forn Jorba és l’únic del món – pel que tinc coneixement – que ‘fabrica’ pa a demanda, en el nostre cas de farina de blat de moro 70%, sèsam en gra 30% i llevat mare; també de tant els formatges de búfala d’Ampans em fan pujar al Bages.

La torre d’en Carreras sempre em cridava l’atenció, i em deia a mi mateix, avia’m si el proper dia recordo portar la màquina de retratar,.., avui 27.07.2017 la duia, i feia un parell de fotografies.



Patrimoni Gencat ens explica que és un edifici situat en un turó, en la zona de la Pujada Roja, amb accés a través del carrer Castelltallat. Es tracta d'un gran casal aïllat format per diversos volums que formen una planta retranquejada.

Té cinc plantes per la part més baixa, amb l'accés principal situat a Ponent, corresponent al tercer pis. Les façanes són de totxo arrebossat. Presenta una composició ordenada, amb finestres i balcons alternats, i persianes de llibret. L'edifici s'aixeca sobre un sòcol de paredat comú igual als murs de contenció. La decoració de les façanes és d'estil noucentista, amb les obertures emmarcades amb pedra artificial, balustres als balcons, porta principal amb arc sobre columnes, impostes i un potent ràfec en el cos principal.

Les cobertes són de teula àrab. Els diferents cossos estan coberts a quatre aigües, amb barbacanes.

No trobava cap dada del promotor, nom cognoms, data i lloc de naixement i traspàs, ...., sembla que obtenir beneficis de la seva col•laboració amb la dictadura franquista. Tampoc dissortadament de qui va ser l’autor d’aquest edifici que es qualifica com ‘l'element d'art noucentista més important de Manresa’. Excloc al ‘maligne’ malgrat la seva ‘eterna vinculació’ amb el sector de la construcció. Ens agradarà tenir noticia del seu autor a l’email coneixercataunya@gmail.com

http://www.regio7.cat/manresa/2015/04/07/vandalitzacio-del-casal-noucentista-mes/308745.html

http://www.regio7.cat/manresa/2015/04/17/lajuntament-ordena-lamo-torre-carreras/310171.html

http://www.elpou.cat/noticia/1811/esplendor/noucentista/torre/carreras

http://labasquebondissante.blogspot.com.es/2015/05/la-torre-den-carreras.html

Als països civilitzats, en la mesura que som - encara – una colònia del REINO DE ESPAÑA, no ens podem considerar dins d’aquesta categoria, les dades relatives al patrimoni històric i/o artístic son conegudes i divulgades, i acostuma a ser l’administració pública, la que té una especial cura, en que sigui així, a més de 40 anys de la mort ‘ oficial’ del sàtrapa els ‘tics antidemocràtics’ estan a l’ordre del dia, oi?.