dissabte, 8 de juliol del 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MAGDALENA. ARNES. LA TERRA ALTA. TARRAGONA. CATALUNYA

Retratava l’església parroquial de Santa Magdalena d’Arnes a la Terra d’Alta, sota un sol d’injustícia.


Patrimoni Gencat ens explica que l’edifici d'estil barroc va ser edificat sobre les runes d'una església gòtica a l’any 1693. Presenta tres naus i té capelles laterals i un campanar de torre. L'absis de l'església anterior es pot veure des del carrer Sant Antoni.

L'edifici d'estil barroc està realitzat amb carreus i maçoneria. Presenta tres naus i creuer, i una coberta de teula. L'absis es mostra pla.

Totes les voltes van ser fetes després de la victòria del sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, episodi tràgic de la nostra història, que el ‘guanyadors’ batejaven com ‘ guerra civil’, i l’església catòlica d’obediència feixista com ‘ Cruzada’; una de les raons que explica la creixent laïcització és justament aquella ignomínia que amb els pas dels anys lluny d’oblidar-se, se’ns fa més i més present cada dia. Déu, estava amb el ‘rojos’, com està avui amb els ‘refugiats’; la Jerarquia catòlica amb plena consciència va decidir aleshores fer costat als botxins conduint a les seves ‘ovelles’ a l’escorxador.


Fotografia del Jordi Contijoch Boada

El temple va ser bastit sobre una primitiva església gòtica, les restes de la qual encara es poden observar dins d'un pati que hi ha entre l'església i l'habitatge del capellà. Hi ha dues portes gairebé iguals amb arc rodó emmarcat per mitges pilastres estriades, arquitrau i fornícula superior.. L'ornamentació vegetal és molt abundant. La porta frontal està actualment cegada. El campanar, situat a un costat, és de cos quadrat amb culminació octogonal.

Quan als autors llegia : Josep GOMBAU & Roc GOMBAU , sense cap altra dada, eren germans?. Pare i fill?. Veïns d’Arnes?. Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1920 amb 1.520 ànimes, i es tancava a darreries de l’any 2016 amb 472 habitants, una pèrdua del 68,95% de població; està clar que quan des del PP, s’insisteix en que ESPAÑA VA BIEN, es fa abstracció d’Arnes i Catalunya, o no?.

Sou pregats de fer seguir TOTS els posts que parlen de la Terra a la premsa comarcal ; El FATUMER, Pinell de Brai, La Riuada (Móra d'Ebre), El Pedrís (Bot) , La Cabana (La Fatarella), Mal Pas (Ascó), Revista del Centre d'Estudis de la Terra Alta, Xàrata (Xerta), etc.., i també a premsacomarcal@premsacomarcal.cat , naciodigital@naciodigital.cat , i a qualsevol mitjà que us sembli que pot estar interessat en difondre el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya