divendres, 22 de novembre del 2019

SANT MATEU DE MONTBUI. BIGUES I RIELLS. EL VALLÈS ORIENTAL

Pujàvem el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, que exercia de sherpa, fins a la que fou antiga parròquia del municipi de Bigues i Riells (Vallès Oriental), situada al costat del castell de Montbui i traslladada al pla vers el 1760, prop del mas Carreres.

Advertim que s’han consolidat les runes del Castell de Montbui, que al segle XIX ja es trobava en un estat ruïnós i totalment abandonat.




Comprovem amb goig que s’estan fent obres per recuperar l’església de Sant Mateu, i i un edifici annex que ens expliquen podria acollir usos museístics i/o culturals.

La llengua que enraonaven els obrers que refeien l’església de Sant Mateu, no li devia sonar estranya a l’Apòstol, oi?.

Explicàvem d’aquesta esglesiola que és un edifici notable d'època pre-romànica, amb un absis de planta de ferradura i nau, en part refeta en època romànica. Té la volta de mig punt, amb forats perillosos, i restes d'una antiga rectoria a la part de migdia. El portal i la porta de ponent són més tardans.

Per als catalans, el Patrimoni històric , la seva conservació i correcta documentació son un imperatiu ètic.

1 comentari:

Enric Sànchez-Cid ha dit...

Com a sherpa, inclòs ets un expert per exposar el nostre Patrimoni a que el coneixem en detall. Gràcies bon amic. Enric SC.