divendres, 30 d’octubre del 2020

EL SANTUARI DEL SANT CRIST DE BALAGUER QUE VISITAVA - I RETRATAVA – JOSEP SALVANY BLANCH. LA NOGUERA. LLEIDA

 

Vaig tenir el goig de fer una petita biografia del Josep Salvany i Blanch [ Martorell, 1866 - Barcelona, 1829 ]  per a la Galeria de Metges Catalans, entendreu doncs que per a mi el Josep Salvany i Blanch, és un referent.

Josep Salvany i Blanch  retratava l’any 1913 , una església a Balaguer que apareix publicada al seu Fons amb el peu de foto “         Capella a Balaguer”;    títol  desencertat , tota vegada que l’edifici era i amb moltes modificacions i canvis,  ho continua sent, el Santuari del Sant Crist de Balaguer  que s’alça en el turó que presideix Balaguer, al pla d'Almatà.



Llegia que la història arquitectònica del temple és molt àmplia i complexa. Sembla que el temple de Santa Maria d'Almatà s'edificà sobre l'antiga mesquita major de Balaguer.

Al segle XVII (1610), a causa de la devoció creixent pels miracles que, segons s'explicava, feia el Sant Crist, s'eixamplà el temple i es posà sota l'advocació de la venerada imatge. Es posà l'altar major al braç situat al nord. La porta principal s'obrí al sud, cara a la ciutat, on es construí una façana totalment plana i coronada per un arc amb curvatura descendent a ambdós costats. A finals del segle XVIII (1787) es va aixecar la volta de la nau principal i es va construir el cambril per al Sant Crist.

Durant les primeres dècades del segle XX es construí la façana i la portalada actual.

 


La venerada imatge fou cremada el 28 de juliol de 1936. Es pogué salvar solament el peu dret. Per encàrrec de Pere Corberó i Trepat fou esculpida denou pels artistes Joaquim Ros Bofarull (Barcelona, 1906 - ídem, 1991) i Josep Espelta Graciot (1947-1973), de Barcelona. La beneí el bisbe d'Urgell i 63è copríncep d'Andorra, Ramon Iglesias Navarri (Durro, Alta Ribagorça, 28 de gener de 1889 - la Seu d'Urgell, 31 de març de 1972) i la retornà al seu lloc el 16 de marc de 1947.

L’Angel Toldrà Viazo (Barcelona el 17 de maig de 1.867 + ’1 d’octubre de 1.956) publicava una postal en la que incorporava la imatge  de la façana abans i desprès de la reconstrucció 



http://www.fotosdecatalunya.cat/lleida/balaguer/balaguer-esglesia-del-sant-crist

La consulta entre altres del Fons Salvany, alleuja un xic el confinament que patim, en molt bona part gràcies a l’acció criminal del Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964), Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) i altres col·laboradors necessaris :

https://www.redaccionmedica.com/autonomias/cataluna/caso-fernandez-diaz-les-hemos-destrozado-el-sistema-sanitario--5394

Catalunya porta comptabilitzades 13.974 víctimes de la Covid.19, i hom pensa que almenys la mateixa quantitat com “danys col·laterals”  per la desatenció sanitària.  No és cap consol, que la mitjana  de víctimes sigui més alta  al REINO DE ESPAÑA.

Que el Sant Crist tingui pietat de tots nosaltres.

1 comentari:

jrrof ha dit...

Renoi quanta historia! Tot d'abans de ahir, "Ens és bo recordar, per no oblidar-nos" jrrof