diumenge, 18 d’octubre del 2020

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA NACIONAL DE VALLFOGONA DE RIUCORB. CONCA DE BARBERÀ ALESHORES SEGARRA. TARRAGONA

 Quan començàvem la recerca sistemàtica dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista – des de sempre havíem retratat els que tenien/tenen un interès arquitectònic- esperàvem trobar la col·laboració de moltes persones, ens malfiàvem i malfiem de les entitats “polítiques”, en les que més enllà de la bandera catalana,  continua actuant “ la inèrcia perniciosa” que la dictadura inoculava en el cos social. Reiterem la nostra petició, sou pregats de fer-nos arribar fotografies i dades de l’edifici que aixoplugava l’escola en la que estudiaven els vostres besavis, avis, pares,.., a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , Catalunya us ho agrairà.

Feta la disgregació, tenia el goig de “trobar” - amb la Covid.19,  una sindemia  que es desenvolupa sota la iniquitat sanitària, causada per la pobresa , l'estrès,  i la violència estructural,  i en la que entre els seus perversos efectes,  hi ha el de la limitació dels moviments dels ciutadans, permesos per anar a  la feina i/o a comprar, i no òbviament a conèixer Catalunya – que  Francesc Blasi i Vallespinosa (Valls, Alt Camp, 23 de gener de 1875 - Barcelona, 1 d’abril de 1949) retratava  l‘any 1934 “una dona i un ase carregat en un carrer de Vallfogona de Riucorb amb l'escola al fons, la fotografia que forma part del Fons, Francesc Blasi i Vallespinosa, està dipositada  al Centre Excursionista de Catalunya.



Vallfogona de Riucorb, dita també; Vallfogona de Lorda, Vallfogona de Corbell, Vallfogona de Comalats, està als confins amb la Segarra, comarca a la qual anteriorment havia pertangut, i l’Urgell. Com a terme fronterer, les divisions administratives l’han afectat variablement ja que pertany a la província de Tarragona, al partit judicial de Valls, però havia estat del de Cervera i del de Montblanc, ciutat que les persones d’edat denominen encara, capital de la Segarra jussana o baixa.

En l’àmbit eclesiàstic, fins a l’any 1957 va ser del bisbat de Vic,  i  des d’aquella data ,  va passar a l’arxidiòcesi de Tarragona.

Molt possiblement la casa que acollia l’escola quan vivien 530 veïns a Vallfogona de Riucorb,   existeix encara, avui amb només 91 habitants a darreries de l’any 2019, Vallfogona de Riucorb no té escola.

La meva infinita gratitud als arxius que permeten l’accés lliurement, i el meu rebuig a empreses com la Vanguardia de Barcelona que hanlimitat/condicionat la consulta de la seva Hemeroteca.

 Dissortadament no serà el Nadal  de l’any 2020 com cap dels anteriors, i preguem al bon Déu, que no sigui el primerdels que intuïa un conte publicat al Nadal de Conte de guimera.info.