dissabte, 10 d’octubre del 2020

FÀBRICA BORRÀS. CASTELLBELL I EL VILAR. EL BAGES

 Retratava tot fent camí fins a Manresa, on havia d’anar a recollir la comanda de pa al Forn Jorba , amb algunes dificultats tècniques i físiques – el pont és inaccessible i cal fotografiar des de lluny  ,   la torre de Joan Vial Solsona , que fou l'amo de la fàbrica de la Bauma  a partir de 1896,  i que està adossada a les naus industrials, per la façana de ponent.





És un edifici de planta rectangular on es diferencien dues parts: un primer cos, quadrangular, amb les cotxeres a la planta baixa i una planta pis, a la que s'accedeix per una escala, des de la façana de llevant; i un segon cos, de planta rectangular, de planta baixa i tres pisos, de diferents alçats. Entre els dos, s'aixeca un torreó amb galeria a la darrera planta i coronat per merlets.

Més que la distribució d'espais, força racional, el que destaca de l'edifici són els paraments de maons vermellosos vistos i l'ús de la ceràmica vidrada per a teules i elements ornamentals. També destaquen les arcades tripartides de les cotxeres.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/torre-de-lamo-de-la-bauma

http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/101625/1/TFG-SOC-Pla-Carles-juliol16.pdf

https://castellvilarenc.info/?p=11501

l'arquitecte Alexandre Soler i March, va dissenyar els plànols i procedí a l'aixecament de la Torre de l'Amo, annexada a la fàbrica, i de l'església de la Sagrada Família, a l'altra banda del riu, que fou inaugurada l'any 1908.



Amb totes les prevencions que exigeixin les autoritats sanitàries catalanes -  permetre o “legalitzar” la inacció sanitària fins que els nivells d’infecció assoleixen la xifra de 500 per milió de persones, com s’acordava des del REINO DE ESPAÑA, sembla  de facto que pressuposa atorgar als polítics LLICÈNCIA PER MATAR- sortiu a conèixer Catalunya