divendres, 23 d’octubre del 2020

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE SENYORETES “ NOSTRA SENYORA DE LA MERCÈ” AL CARRER DE SANTS. BARCELONA

 

Quan començàvem la recerca sistemàtica dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista – des de sempre havíem retratat els que tenien/tenen un interès arquitectònic- esperàvem trobar la col·laboració de moltes persones, ens malfiàvem i malfiem de les entitats “polítiques”, en les que més enllà de la bandera catalana,  continua actuant “ la inèrcia perniciosa” que la dictadura inoculava en el cos social. Reiterem la nostra petició, sou pregats de fer-nos arribar fotografies i dades de l’edifici que aixoplugava l’escola en la que estudiaven els vostres besavis, avis, pares,.., a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , Catalunya us ho agrairà.

Feta la disgregació, tenia el goig de “trobar” - amb la Covid.19,  una sindemia  que es desenvolupa sota la iniquitat sanitària, causada per la pobresa , l'estrès,  i la violència estructural,  i en la que entre els seus perversos efectes,  hi ha el de la limitació dels moviments dels ciutadans, permesos per anar a  la feina i/o a comprar, i no òbviament a conèixer Catalunya – que Josep Maria Co i de Triola (Barcelona, 11 de novembre de 1884 - Barcelona, 3 de desembre de 1965) retratava entre 1900 i 1920 “ façana de l'Escola de senyoretes de Nostra Sra. de la Mercè al carrer Sants” . Títol atorgat pel catalogador. Podria ser el núm. 33 del carrer Sants. Sants-Montjuïc (Districte)


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecag/search/searchterm/escola/page/1


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecag/id/3514/rec/2

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecag/id/3689/rec/36

El Valentí Pons Toujouse, autor del  blog MODERNISME  m’enviava   una fotografia del número 133. Casa Esperança Capdevila (Barcelona - Sants - Barcelonès), arquitecte, MiquelMadorell i Rius (l'Hospitalet de Llobregat, 1869 - Barcelona, 2 de febrer de 1936)



Ara ens calen  “senyoretes” que recordin el seu pas per l’escola de Nostra Senyora de la Mercè, al carrer de Sants.  Si existeixen – que desitgem que si – els agrairem que ens facin arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com els seus records en forma de dades i/o d’imatges.

La meva infinita gratitud als arxius que permeten l’accés lliurement, i el meu rebuig a empreses com la Vanguardia de Barcelona que han limitat/condicionat la consulta de la seva Hemeroteca, hi ha malmès de forma conscient i deliberada,  l’accés  als enllaços que  hi ha des de moltes pàgines.  Caldrà recordar  a Xavier de Godó i Muntanyola (Barcelona, 13 de desembre de 1941) que “ Catalunya no és seva senyor Comte ).

  Dissortadament no serà el Nadal  de l’any 2020 com cap dels anteriors, i preguem al bon Déu, que no sigui el primer dels que intuïa un conte publicat alNadal de Conte de guimera.info.