dilluns, 24 de maig del 2021

IN MEMORIAM. ESCOLA SANT LLUIS, DITA TAMBÉ ESCOLA DE LES ESCALES DE SANT JOAN. MONTCADA I REIXAC. EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

La Marta Walter-Perera m’explicava que havia anat a l’escola dita de Escola Sant Lluís,  o Escola de les Escales de Sant Joan,  situada sota el baixador de Sant Joan, al costat de les escales d’accés a l’andana, en un carrer conformat per edificis d’alçades diferents a causa de la substitució de les edificacions.




Reprodueixo de : https://patrimoni.montcada.cat/patrimoni-arquitectonic/can-tauler/



L’any 1886, Jaume Taulé, habitant de Barcelona, a la Rambla de les Flors núm. 14, 2n pis, va sol·licitar el permís a l’Ajuntament de Montcada i Reixac per construir una casa en el solar de la seva propietat situat al carrer de Balmes, a tocar de les escales de Sant Joan. L’edifici fou destinat a habitatge d’estiueig del peticionari i la seva família. D’aquest projecte no se’n conserven els plànols ni tampoc cap notícia de l’arquitecte.


L’any 1887, Taulé va sol·licitar permís per prolongar el seu habitatge fins a les escales de Sant Joan, convertint l’actual porta d’accés al jardí en una habitació més de la casa. El projecte, que segons sembla finalment no es va dur a terme, fou encarregat al mestre d’obres Felip Badosa i Franch. Dels plànols, datats el 6 de gener de 1887, podem deduir que l’edifici era format només per planta baixa.


Anys més tard, el 1890, Taulé va dur a terme obres de reforma en la seva propietat. En primer lloc, va tancar, amb 14 metres de mur i reixa, el jardí de la casa situat a tocar de la línia de ferrocarril de Sant Joan de les Abadesses, just al darrere del baixador. El projecte fou encarregat a Antoni Ferrant, mestre d’obres. Un any més tard, tancava també el solar de la seva propietat situat al davant de l’edificació, a l’altra banda del carrer Balmes, al peu de la carretera de Ribes. En aquest cas, el disseny de la tanca fou a càrrec de Felip Badosa i Franch, autor d’alguns projectes al carrer Major (cases Bofill -1890-) i al carrer Bogatell (Cases Codina -1885 i 1886- i Badosa -1886-).


Tot i que no s’ha conservat cap testimoni de la remunta del pis i de la decoració de la façana, gràcies a fotografies de l’època sabem que en els primers anys del segle XX l’edifici ja presentava l’aparença actual.


Durant bona part d’aquest segle XX l’edifici feia la funció d’escola pública unitària anomenada Escola Sant Lluís i Escola de les escales de Sant Joan.


Actualment acull un casal de cultura per el barri.


Com diu el Valentí Pons Toujouse,  autor dl blog MODERNISME una més.


https://www.lactual.cat/opinio/mala-praxi-part-iberdrola_45562_102.html?fbclid=IwAR0w9UE7qYEvH2MdDe1XXTf-pPbmm07FG--nmG7TY8PFqEdkgezUS21OPc8


Ahir ens retornaven la titularitat del comptador del gas.


Sembla que aquesta mena “ incidències “ son molt habituals, en deia el tècnic que la gent ha de DENUNCIAR més, a la OMIC, a la justícia ordinària, a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i explicar-ho allà on sigui possible.


Les GRANS EMPRESES ho posen difícil perquè als mitjans que recullen critiques se’ls retira la publicitat.


Valoreu la possibilitat de fer boicot a IBERDROLA, NATURGY, ENDESA, i a les seves filials. Hi ha alternatives honestes.


La veritable força – no en som prou conscients – la tenim els consumidors.