dimarts, 4 de maig del 2021

EL COLOMER. LA VALL DE BIANYA. LA GARROTXA

 L’Olga Sacrest Roca ( Olot, la Garrotxa 16 de juny de 1960 ) pública fotografies datades el dissabte 27 de febrer 2021  del  COLOMER,  amb aquest peu informatiu ; Gran casa pairal, moli, casa de l’hereu i font a  l'obaga de la serra de Sant Miquel del Mont, al sector de Santa Margarida de Bianya.




Hi han notícies des del segle XIII.


L’aspecte actual es fruit de les reformes del segles XVIII I XIX. 


Llegia a ;

http://www.valldebianya.com/index.php/ca/patrimoni/masies


Per anar fins al Colomer,  s'ha d'agafar, a la plaça Joaquim Burch Ventós (La Vall de Bianya, ca. 1863 - Girona, 1 de febrer de 1939)  , de l'Hostalnou, la carretera que porta de dret fins a la casa.

 

 

De la família Columbaris, després Colomer, hi han notícies des del segle XIII.


Per manca de successió directa, en el segle XIX el cognom es va perdre a la casa, la qual, per diversos entroncaments familiars, esdevingué propietat del matrimoni format per Maria Puigdemont i Ramon Nogareda, que van establir-hi la residència familiar.


Els Nogareda en són, doncs, els actuals posseïdors.

 

Les grans reformes de la pairalia es van realitzar en els segles XVIII i XIX, coincidint amb uns moments de prosperitat i de transformacions a la pagesia.


A la cabanya hi ha una pedra amb la següent inscripció: <Francisco Colome me fecit 1756>.







Uns anys més tard, el 1790, es bastí el molí del Colomer i en la centúria següent es van fer, a la façana nord, les galeries o eixides porxades que han donat un aspecte singular al conjunt de la construcció.




Entre 1890 i 1936, per a l’estudi de la masia catalana,  es retratava la façana de la casa. 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7217/rec/88




Fotografia feta entre 1914 i 1936 per Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955)


En la planta principal hi ha gravat, en una pedra, aquest text: <José Colomer ha hecho esa galeria en el año 1859>.

 

El frontispici, on hi ha la porta d'entrada a la casa, és encarat a la muntanya. Davant seu raja una font construïda el 1798.


Cuideu-vos molt, l’especulació amb les vacunes feta per uns i altres, fa preveure que almenys a Catalunya, els terminis es podrien allargar més enllà del 2021.


Madrid – que no actualitza les dades de forma regular - reconeixia 22.214 víctimes:


 https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210223_cam_covid19.pdf


Catalunya, on en TOTES les funeràries hi ha almenys un periodista per deixar constància de la mortaldat que pateixen les  files “separatistes” , les víctimes des de l’inici de la pandèmia són 20.512 .


https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


El "laissez faire, laissez passer"  que s’ha practicat – i es practica  - al REINO DE ESPAÑA, ha comportat que percentualment sigui el lloc del món amb més víctimes.