dijous, 13 de maig del 2021

CASAL DE CUNÍ. LA CANYA. OLOT. LA GARROTXA

 

Havia demanat ajuda als Olotins per localitzar algunes masies innominades d’Olot que foment part de l’Estudi de la Masia Catalana, també als consistoris de Bescanó i d’Amer, fins al dia d’avui únicament localitzava, gràcies al Matias En Mais Castanyer, Can Masdevall:

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/03/can-masdavall-olot-la-garrotxa.html


Olot abans de la dictadura franquista tenia un cens de 12.244 ànimes – i no totes elles eren “aborígens  - i tancava l’any 2020 amb 35.926 habitants de dret.  No és tasca senzilla, trobar persones nascudes a Olot, amb pares, avis, besavis, rebesavis,..., també nascuts a Olot, i que a la vegada tinguin interès pel patrimoni històric, oi?.

 

Josep Danés i Torras, ( Olot, 1891- Barcelona, 1955) retratava l’any 1929, per a l’Estudi de la Masia Catalana, el Casal de Cuní, al terme d’Olot.




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5003/rec/54


Llegia, amb relativa sorpresa, que no hi ha notícies històriques de la casa. Segons Francesc Fontfreda i Ferrer fundador l’any  1915 del setmanari,  Vida Olotina, i  autor de l'article dedicat a la capella de Nostra Senyora de l'Esperança,  a la Canya , defensa que els senyors de Cuní varen jugar un paper important en la reconstrucció de l'ermita i sempre en tingueren cura.


Del Casal de Cuní, ubicat  prop de la carretera d'Olot a la Canya, llegia que és de planta rectangular i teulat a dues aigües, amb els vessants vers les façanes laterals. Disposa de baixos, dos pisos i golfes. Va ser bastit amb pedra volcànica i carreus ben tallats per fer els cantoners i algunes de les obertures. Al costat de la casa hi ha diverses edificacions per guardar les eines del camp. A l'interior encara es conserva mobiliari d'època.


Per l'estructura arquitectònica, l'actual fàbrica sembla de finals del segle XVIII, bastida sobre una construcció anterior.


Ah!, cuideu-vos molt, els que assolien “a bombo i platerets” el deure i l’obligació de fer-ho, NO SON BONA GENT.