dissabte, 1 de maig del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA DE SEGUR. VECIANA. L’ANOIA SOBIRANA

L’Assumpta Figueras Viñas, publica una fotografia amb aquest peu informatiu ; Santa Maria de Segur,  al nucli del mateix nom del terme de Veciana (Anoia), església reedificada sobre unes restes del segle XII.




Visitàvem Veciana l’any 2010, ningú pensava aleshores en la brutalrepressió que practicaria sobre Catalunya el REINO DE ESPAÑA,  i menys encara que es tornessin a comptar el smorts com a mèrits , en campanya electoral.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/03/molins-de-segur-avui-de-la-roda-veciana.html


Patrimoni Gencat que qualifica com “ en desús” l’edifici – entenem que per a usos religiosos – en diu; Església reedificada sobre unes restes del segle XII. De planta rectangular. Té una torre-campanar de planta quadrada. Destaca la porta d'entrada (barroc simple) amb un arc rebaixat de falses dovelles sostingut per columnes. A l'interior la volta és d'arc de mig punt, té un cor al peus sostingut per un arc rebaixat i les parets són enguixades. Al presbiteri hi ha un retaule realitzat amb guix que presenta una composició d'estil neogòtic. L'església queda plenament integrada dins el conjunt del nucli i nomes es distingeix de les cases del costat pel seu campanar. En l'arc de la porta d'entrada hi ha la data inscrita del 1868.


Formava part de la baronia de Segur.

 

Al 1157 fou cedida, conjuntament amb les seves sufragànies de Santa Magdalena de l'Astor ,   Sant Jaume de Durban i Sant Joan de Vilamajor,  al monestir de  Santa Maria l'Estany , per Pere de  Redorta, bisbe de Vic entre 1147 i 1185. Era fill de Guillem III de Castellvell, i ostentava els senyorius de Voltrera i Olesa.


En l’àmbit familiar hem estat víctimes d’una acció “ comercial”  d’IBERDROLA, feta amb infracció de llei:

 

https://www.lactual.cat/opinio/mala-praxi-part-iberdrola_45562_102.html

 

Estic irat, i en aquest moment em plauria veure el cap  de José Ignacio Sánchez Galán (Villavieja de Yeltes, Salamanca, 1950) en una safata, com el del Baptista.  Recordo però, les paraules de la Carta als Romans “"Meva és la venjança, jo donaré la paga merescuda, diu el Senyor”. Demano  al bon Déu que assereni el meu cor.

 

Em deien des de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competéncia,  que vetlla perquè s’acomplexi la llei em l’actuació de TOTS els actors en el mercat de l’energia,  que les “ portes giratòries”  possibilitaran que tot plegat, en el millor dels casos, acabi amb una estirada d’orelles , per IBERDROLA, NATURGY  i FECSA-ENDESA.

 

 

En l’esperança de que s’acomplirà allò que es recull a Siràcida , 1 a 5, maleeixo davant de Déu, a tots i cadascuns dels que per acció u omissió, fan possible que es repeteixin situacions com les patia la meva família :

 

Fill meu, no privis el pobre del que necessita per a viure, no desenganyis el qui et demana amb ulls suplicants.

 

No facis sofrir l'home que té fam, ni exasperis el qui viu en la misèria.

 

 No empitjoris la situació d'un home desesperat, ni facis esperar la teva ajuda a qui la necessita.

 

No rebutgis el qui et demana perquè ho necessita, no giris la cara al pobre.

 

No apartis la mirada del necessitat,  ni li donis ocasió de maleir-te; perquè, si et maleeix en la seva amargura, el seu creador escoltarà la seva pregària.

 

Amén!!!!