divendres, 28 de maig del 2021

IN MEMORIAN DE L'ESCOLA PÚBLICA DE GAVARRA. COLL DE NARGÓ. L’URGELL SOBIRÀ, QUE SOMNIA LA “ VEGUERIA DELS PIRINEUS “

  

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

 


 




En aquesta ocasió , m’enviava imatges de l’edifici que acollia l’escola  de Gavarra , nucli de població del municipi de Coll de Nargó, a la comarca de l’Urgell sobirà.


Quan al topònim Gavarra, el diccionari català  valencià balear defensa que etimològicament  és de procedència  preromana; el radical *gab-, segons Gauchat, devia significar ‘cretlla, tall’, i és abundant en la toponímia pirenenca (BDC, xvii, 66 i ss.); cal relacionar gavarra amb el basc gaparra ‘esbarzer’, d'on segurament ve el català gavarra i gavarrera. (Cf. Rohlfs Gasc. 15).




Aquest patrimoni immaterial -  Catalunya fou capdavantera en aquest àmbit de l’educació -  , del que n’havíem anat recollint  imatges i dades en d’altres indrets  d’aquesta comarca , NO FORMA  PART  habitualment  dels  catàlegs de Patrimoni, en aquells municipis – pocs – que en compliment de la llei, en confegien :

 

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/02/edificis-escolars-anteriors-la.html

 

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/12/in-memoriam-de-lescola-de-bellpui.html

 

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/11/in-memoriam-les-escoles-graduades-de-la.html

 

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/11/capella-de-la-rectoria-i-possiblement.htm


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/03/in-memoriam-escola-publica-de-toloriu.html

 

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/03/in-memoriam-edifici-de-lescola-publica.html

 

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/01/in-memoriam-de-lescola-de-la-parroquia.html

 

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/12/edificis-escolars-de-catalunya_31.html

 

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/03/in-memoriam-escola-publica-del-nucli-de.html

 

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/02/edificis-escolars-de-catalunya.html


En la nostra recerca dels edificis escolars anteriors i en molts casos coetanis a la dictadura franquista , voldríem comptar amb la col·laboració de totes les persones que van néixer en un poble petit, del que en massa ocasions van haver de marxar per guanyar-se les garrofes.

 

La Mancomunitat de Catalunya ,  i desprès la Generalitat durant la II República, intentaven millorar la vida arreu de pobles, viles, i ciutats.

 

 La dictadura a requeriment dels capitalistes que van finançar l’alçament armat, buidava pobles i viles, per facilitar-los “ un exercit de reserva de mà d’obra barata “.  Ara, quan les màquines substitueixen aquesta mà d’obra, el  sistema no els dóna cap alternativa.

 

Esperem a  l’email castellardiari@gmail.com les fotografies i les histories dels edificis que acollien les escoles abans de la dictadura franquista i en molt casos fins anys desprès de la seva implementació.

 

No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.


Dissortadament, constatem que tant la premsa que s’autoqualifica de “catalana i democràtica” , com l’hereva de la premsa del “ movimiento”, no tenen gaire interès en aquesta tasca de recuperació de la memòria històrica.

 

Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT