dilluns, 24 de maig del 2021

EL ROC RAMON. FOGARS DE MONTCLÚS. EL MONTSENY JUSSÀ

 

Pere Planes publica una fotografia amb aquest peu informatiu; Montseny. Camí de Santa Fe. Roc d'en Corbera. Any 1940




Llegia al mapa de Patrimoni que Ramon Montaner i Vila , I comte de la Vall de Canet, (Canet de Mar, 1832[a] – Barcelona, 16 de juny de 1921),

 
un ric editor barceloní, va comprar la vall de Santa Fe a la família Alfarràs de Sant Celoni l'any 1906, amb la intenció de construir un hotel de luxe al costat de l'ermita. Degut a la impossibilitat d'accedir a la vall amb mitjans de transport sense passar pel pas tradicional del coll de Santa Helena i, per tant, d'atreure visitants a l'hotel, Montaner va fer construir una carretera. Aquesta es va obrir a la zona de la Costeu, deixant al descobert monòlits com el en la seva memòria passaria a denominar-se  Roc Ramon.

https://www.raco.cat/index.php/SotAubo/article/view/208495/287624


Aquest monòlit es troba a peu de la carretera BV-5114, a l'alçada del punt quilomètric 18,7 pocs metres abans del petit túnel, a la zona coneguda com la Costeu.




Es tracta d'una espectacular agulla de pedra, que s'ha convertit en una de les icones que dóna la benvinguda al visitant a Santa Fe i marca l'inici del canvi de vegetació amb l'arribada del faig.


Aquesta roca ha estat batejada amb diferent noms, però s'ha imposant el de Roc Ramon, en referència a l'impulsor de la construcció de la carretera que duu a Santa Fe.


Cuideu-vos molt, els que assumien el deure i l’obligació de fer-ho, NO SON BONA GENT.