dijous, 30 de juny del 2022

EDIFICI DE L’AJUNTAMENT DE SANTA EULÀLIA DE RONÇANA. EL VALLÈS ORIENTAL

 

El 14 de desembre de 1924, l’Ajuntament presidit per Jaume Dantí i Puigdomènech (Santa Eulàlia de Ronçana, 1881 – 1956) va manifestar la conveniència de construir una nova casa consistorial, substituint, d’aquesta manera, l’antic Ajuntament, que havia tingut diverses ubicacions –el Casalot, ca l’Elies- al llarg de la història.


L’any següent, es va encarregar aquesta obra a l’arquitecte Joan Baptista Serra de Martínez (Barcelona, 9 de gener de 1888-11 de febrer de 1962)  


L’any 1927 Lluís Barbany i Unyó va cedir un espai de 677,66 m2 per a la construcció del nou ajuntament i un altre terreny per tal de fer-hi una plaça pública.


L’any 1928 es va acabar la construcció del nou Ajuntament. Per tal de sufragar les despeses, el consistori va decidir vendre l’anterior edifici del comú.


L’edifici va ser reformat a mitjans de la dècada de 1960, coincidint amb el procés d’urbanització de la plaça de l’Ajuntament, i novament reformat i ampliat entre els anys 1984 i 1987. Ens agradarà tenir noticia dels autors de les reformes a l’email castellardiari@gmail.com






Fotografies de Crisant Palau


Quan a la descripció, llegia ; Edifici de planta rectangular, coberta a dues vessants de teula àrab. Sobre la coberta s’alça una petita lluerna que dóna llum al pati interior entorn el qual s’articulen les dependències de l’ajuntament.


Consta de planta baixa i pis. Els murs estan arrebossats i pintats.


La façana principal arrenca d’un sòcol i acaba coronada per un capcer escalonat amb petits balustres estilitzats als laterals que arrenquen d’una franja de dentells, al centre hi ha un escut de la vila. Està organitzada segons tres eixos, el central és més ample ja que conté la balconada de l’Ajuntament. Aquesta està suportada per mènsules decorades amb fulles d’acant i protegida amb balustres. A la porta principal s’hi accedeix per unes escales adaptades al desnivell del terreny que desemboquen en un pòrtic de columnes de tipus toscà, tancat per portes de reixa.


Les obertures de la façana principal són d’arc carpanell, la central amb un clipeu de decoració vegetal. Les obertures de les façanes laterals són d’arc a nivell.


En les reformes de l’any 1984 es va tapiar una finestra en el pis i se’n van obrir dos parells de noves


L’any 2004 el PSOE, amb José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) començava la “ desamortització social “ amb el silenci còmplice dels partits que es reivindiquen com  “ democràtics”, dels sindicats, i de tots els “ Defensors del Poble”, la corrupció endèmica i sistèmica, i la idiòcia de les elits polítiques, han comportat hores d’ara l’empobriment sever, i la pèrdua dels drets socials d’un terç llarg de la ciutadania, les perspectives de futur son MOLT dolentes, per això, malgrat els preus desorbitats dels carburants, de l’electricitat, del gas, de la cistella de la compra,...., us recomano que aprofiteu aquest estiu per voltar Catalunya, no és gens impensable, que anys a venir això, ho puguin fer només alguns privilegiats.


Com em deia un bon amic, a que està esperant la gent per sortir al carrer ?.