divendres, 10 de juny del 2022

TOTS ELS CAMINS PORTEN A MARIA. DADES DE L’ERMITA/SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DEL MONTSIÀ, AL TERME D’AMPOSTA.

  

No trobava cap dada de l’ermita o Santuari de la Marededéu del Montsià, situada en un turó sota el Montsianell - literalment " el petit Montsià " , una prolongació septentrional de la Serra del Montsià juntament amb la serreta de Freginals i la seva elevació màxima és de 292 metres per sobre el nivell del mar.




 Al cim del Montsianell hi ha un enorme Sagrat Cor amb els braços oberts i unes vistes panoràmiques sobre la vila d'Amposta, la serra del Montsià i el delta de l'Ebre. Ens agradarà tenir noticia de l'autor a  l'email castellardiari@gmail.com 




Mossèn,  Josep Maria Viñolas Esteva ( Salitja ,la  Selva, Girona. 10-03-1966.) Publica l’himne :

https://algunsgoigs.blogspot.com/2012/04/himne-santa-maria-del-montsia-amposta.html


https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/signes-dels-temps/ermita-de-la-mare-de-deu-del-montsia/video/4707975/


Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquell edifici, nom, cognoms, lloc i data de naixement i si es dóna el cas de traspàs a l’email castellardiari@gmail.com  , també de la història d’aquesta advocació mariana.


Rebia un e.mail de Mon Pujol, en el que em deia;


Bones ; respecte a l'ermita, el que jo sé i me'n recordo, doncs era molt petita que el meu oncle José María Pujol Bertrán estava darrere tot això.


Nosaltres pujàvem a veure les obres i crec que ell va fer la primera missa.


 La meva família no crec que pagués l'obra de construcció.


Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) em deien que l’edifici  va  ser construït l’any 1984.


Enviava la publicació a :  recepcio@bisbattortosa.org


Rebia un email de  Josep Alanyà i Roig (Batea, 25/02/1943) Canonge de la Catedral de Tortosa, arxiver capitular, director de l'Exposició permanent "Sancta Maria Dertosae", director de l'Arxiu Històric Diocesà i membre del Consell Assessor del Museu de Tortosa.


Bona tarda,

 

He consultat sobre el tema el sr. rector de la parròquia major de l'Assumpció d'Amposta. Molt Il·lustre Ramon Font i Peig, canonge de la catedral de Tortosa, i em diu el següent:

 

La capella de la Mare de Déu del Montsià cal relacionar-la amb la fundació del monestir de Carmelites d'Amposta.

 

El 13 de desembre de 1982, en el pontificat del bisbe Ricard Maria Carles, es funda a Amposta un monestir de monges carmelites descalces, amb religioses provinents del monestir carmelità de Puigcerdà.


 La gestió de la fundació la fa, amb l'orde i el bisbe de Tortosa, el dr. Josep Maria Pujol Bertran , ampostí, membre de l'Opus Dei.

 

El monestir s'inaugura el 19 de març de 1983, festa de sant Josep.

 

Les monges volen que dins el territori del monestir, dedicat al Sagrat Cor,  s'erigeixi una capella dedicada a la Mare de Déu, que s'anomenarà la mare de Déu del Montsià.

 

La capella s'inaugura el dia 11 de juny de 1984.


Fa uns anys s'hi feia una peregrinació el dia de la festa, primer diumenge de maig.


 Ara s'hi celebra una missa.

 

L'arquitecte de la capella és Guillermo Bañares Parera , de Barcelona; i l'arquitecte tècnic, Víctor Fortuño,  de Camarles.

 

La imatge de la Marededéu és obra de l'escultor i arquitecte Francesc Fajula  Pellicer (San Juan de las Abadesses, 13 de novembre de 1945) , és una escultura en marbre, policromada en roig, verd, morat i or, còpia de la imatge que es venera al col·legi Viaró.

 

La imatge del Sagrat Cor que hi ha erigida al Montsianell és de l'escultor Joan Mayné  Torras (Sant Boi de Llobregat, 19 de setembre de 1928 - Barcelona, 14 de novembre de 2016.




 Té una altura de 7 metres i és obrada en bronze amb la tècnica de la cera perduda per l'empresa de fundició GIMFER.

 

Espero que li serveixi aquesta informació.

 

Salutacions.


El món és un mocador,  vaig tenir la fortuna de fer el batxillerat  en horari de tarda al col·legi Viaró – havia fet estudis de Comerç als Escolapis de Sabadell -  i alhora que iniciava la meva vida laboral,  feia el batxillerat i amb els anys,  em llicenciava en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona.  Vaig tenir ocasió de pregar davant la imatge de la Marededéu,  que presideix ara la comarca del Montsià, on naixia l'any 1925 la meva mare q.e.p.d.