dissabte, 8 de juliol del 2023

CISTERNA DEL VALL. ALCANAR. EL MONTSIÀ

 

Miquel Agustí Ksat, publica imatges de la cisterna del Vall d'Alcanar, coneguda popularment com la cisterna, una cisterna rectangular de grans dimensions (35x6x7)  que s'ubica sota l'Ajuntament vell del qual feia de fonaments.


Està formada per murs molt llisos de carreus de pedra molt ben escairada i rejuntada, les dimensions dels quals minven a mesura que assoleixen més alçada.

La coberta és de volta de canó rebaixada, feta de pedruscall enlluït i dividida en set trams per sis arcs torals de pedra picada, que la reforcen. Aquests arcs arrenquen del mateix mur, de manera que la volta queda reculada respecte d'aquell. Aquesta volta queda just damunt el nivell del carrer i forma la base sobre la qual s'alçava l'Ajuntament.

 L'aigua s'extreia pels dos brocals oberts a l'arrencada de la volta, un a cada extrem del que era la part baixa de la façana de l’edifici consistorial.

Des de l'Agost de 1995, s'ha enderrocat el vell Ajuntament, buidat d'aigua la cisterna -netejant-la - amb la subsegüent sorpresa, ja que ha aparegut un enllosat similar al carreuat de les parets. A més, s'ha obert un accés a peu pla des de l'Ajuntament nou.

 Al brocal de pouar més proper a la Casa O'Connor, en enderrocar l'ajuntament vell, es va posar al descobert un suport o petita plataforma per deixar-hi els poals, i una làpida -formant l'ampit- amb l'escut d'Alcanar i la inscripció de la data "1790".


Actualment s’utilitza a voltes com a petit auditori per tota mena d’actescom presentacions, exposicions, etc.