dissabte, 22 de juliol del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL D’OSSÓ DE SIÓ. L’URGELL JUSSÀ.

 

Retratàvem el Tomàs Irigaray Lopez i l’Antonio Mora Vergés, la parroquial d’Ossó de Sió, advocada a la Marededéu del Remei, de la que en diu Patrimoni Gencat; Temple d'estil romànic tardà. És un edifici als quatre vents, d'una sola nau, íntegrament fet de carreus polidament tallats i disposats en filades horitzontals. La coberta és de teula àrab a dues aigües. A l'absis és un enllosat de pedra a vessants compostos.

 


A la façana, desplaçada cap a l'esquerra, hi ha la portalada, discreta, de mig punt adovellada, un petit òcul a mig aire i, al capdamunt, un robust campanar d'espadanya de dos ulls amb les campanes. L'església és capçada a llevant amb un absis semicircular modernament restaurat i deslliurat del tram de mur que n'ocultava una part. Exteriorment, a l'absis s'hi observa una finestra adovellada de mig punt i de doble esqueixada, posteriorment cegada.

 


A l'interior no resta cap element visible de la construcció original i la conca absidal va ser transformada a absis carrat. L'interior és cobert amb volta de canó i l'absis és precedit per un arc preabsidal una mica apuntat i un petit tram amb volta de llunetes. Al transsepte, als costats hi ha una capella lateral a cada banda, cobertes amb volta de creueria gòtica, amb un anell a la clau de la capella esquerra. A la dreta de l'absis, s'alça un petit cos per a la sagristia, on s'hi va trobar una sitja que ha quedat a la vista.

 

Els murs interiors de la nau estan arrebossats de guix i pintura essent en pedra vista a les capelles laterals.


Fotografia del interior  de data 11/2021. Autor. Ramon Queralt Boldú (1971).

A l'altar hi ha un mural del pintor Llucià Navarro Rodón (Barcelona 1924 – Premià de Mar 2007) ).


 Als peus hi ha un cor de baixa alçada i una pica baptismal d'estil barroc.


Que la Marededéu del Remei, elevi a l’Altíssim la nostra pregària;  Senyor, allibera el teu poble!!!