divendres, 21 de juliol del 2023

TORRE DE SANTA MARGARIDA. CALLDETENES. OSONA

 

Trobava una fotografia  del Frederic Bordas i Altarriba - ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs a l'email castellardiari@gmail.com - ,  datada  l’any 1908,  de la  Torre de Santa Margarida, aixecada a darreries  del segle XIX, quan Sant Julià de Vilatorta es convertí en centre d'estiueig.


En podeu veure una perspectiva diferent  a:

https://hemerotecadigital.bne.es/hd/viewer?oid=0001391431&page=12

Malgrat trobar-se més a prop del poble de Sant Julià de Vilatorta, la  Torre de Santa Margarida,  pertany al municipi de Calldetenes.

Sebastián Pascual de Bofarull  ( Barcelona, 21 de agosto de 1851+ Barcelona 15 de marzo de 1913 ) , la seva esposa  Isidra Pons Serra (Barcelona, 19.11.1869 + Barcelona, 15.01.1932) , Marquesa de Villota de San Martín (titulo Pontificio) tenien  amistat amb l'arquitecte Enric Sagnier Villavecchia, marquès de Sagnier (Barcelona, 21 de març de 1858 – 1 de setembre de 1931), títol nobiliari pontifici creat l’any  1923 pel papa Pius XI , i aquesta circumstancia explica que convertís en l'autor de la casa.

El 1890 es va construir el cos principal i la torre de secció rectangular.

El 1895 s'hi va afegir la torre circular i la terrassa.

Malgrat que es tractava d'una torre d'estiueig, la família va mantenir llaços estrets amb la població de la zona. Una de les capelles de l'església de Sant Julià de Vilatorta va ser donació seva. També una de les campanes de l'església de la Mercè de Calldetenes, que duu el nom de "Maria Isidra", fou donació seva.

No tinc clara la certesa de l’afirmació “ de forma paral·lela, la família va adquirir uns terrenys al terme de Santa Eugènia de Berga i va aixecar una casa idèntica a Santa Margarida, anomenada Sala d'Heures, que va ser donada a una de les filles de la família".

L’ Ignacio Fontcuberta Sentmenat ( 1872 + Barcelona , 24 de marzo de 1946 -) es va casar amb María del Carmen Pascual Pons 1879-1971), i segons les dades que trobàvem a :

https://www.catalunya.com/santa-eugenia-de-berga-2-1-82460(imatges:album)

Ell va ser el promotor  entre els 1930 i el 1934, del casal de Sala-d'heures, obra que encarregava a l’arquitecte Pere Domènech i Roura (Barcelona, 22 de gener de 1881 - Lleida, 7 de maig de 1962),

El casal modern de Sala-d'heures és de tipus neoromànic, i es va construir cap als anys  1930/1934 , al lloc que ocupava l'antic casal medieval.

 Disposa d'una capella dedicada a la Mare de Déu del Carme, que guarda avui el cos de santa Amància, que es conservava anteriorment a la capella de Sant Joan d'Heure.

Sens dubte, un dels moments durant els quals la família estigué més vinculada a Calldetenes fou durant els anys  que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, episodi que la historiografia feixista denomina “la Guerra Civil (1936-1939)”.

La família va fugir de Barcelona per refugiar-se a la casa durant els primers anys. Durant el conflicte bèl·lic , la casa fou confiscada pel govern republicà, i hagueren de tornar a buscar refugi.

El comandament militar republicà es va instal·lar a Sala d'Heures, obra de l’arquitecte Pere Domènech i Roura (Barcelona, 22 de gener de 1881 - Lleida, 7 de maig de 1962), i la tropa va ocupar la torre de Santa Margarita. Amb la victòria dels sediciosos i fetes les “ purgues” que van considerar necessàries  , la família va tornar a recuperar la casa.

Les darreres èpoques s'han fet obres de consolidació i s'ha procurat la conservació de l'edifici.

http://www.stamargarita.com/historia/historia-de-santa-margarita-barcelona-finca-rustica-para-una-boda/74/ca

Ens agradarà tenir noticia de l’advocació de la capella que es qualifica de “ privada” a l’email castellardiari@gmail.com , i si fos possible – els miracles existeixen – rebre’n imatges fotogràfiques a l’email castellardiari@gmail.com

https://patrimonicultural.diba.cat/element/torre-de-santa-margarida-0

https://patrimonicultural.diba.cat/element/casal-de-sala-dheures

Expliquem sempre que uns dels objectius – assolits en gran mesura – per la dictadura franquista en l’àmbit del Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya,  era fer desaparèixer – quan fos possible -  els element físics. En aquesta tasca van excel·lir alcaldes d’arreu de Catalunya, i quan no eliminar qualsevol rastre documental.  El principi que s’aplicava – i s’aplica encara avui – és simple, el que és dolent per Catalunya és bo per  España, i malauradament aquesta estupidesa es defensa encara des dels mal dits “ Partits Constitucionalistes “

https://patrimonicultural.diba.cat/element/mare-de-deu-del-roser-i-santa-amancia-de-sala-dheures

https://patrimonicultural.diba.cat/element/capella-de-sant-joan-baptista-de-sala-dheures

Que la Marededéu del Roser, Santa Amancia i sant Joan Baptista, elevin la nostra pregària a  l‘Altíssim, Senyor, Allibera el teu poble !!!