dilluns, 3 de juliol del 2023

LES FONTS WALLACE DE BARCELONA

 

L’any 1872 Sir Richard Wallace, Sir Richard Wallace, 1r baronet (21 de juny de 1818 - 20 de juliol de 1890), de Sudbourne Hall a Suffolk, Hertford House de Londres, del castell d'Antrim , comtat d'Antrim, Irlanda del Nord, de 2 Rue Laffitte, París i del castell de Bagatelle.  Filantrop i milionari anglès amb residència a París, va encarregar a l’escultor Charles-Auguste Lebourg (Nantes, 20 de febrer de 1829 - París, febrer de 1906) el disseny d'unes fonts per instal·lar als carrers de París i així alleujar el problema d’abastiment d’aigua a la ciutat. A finals dels segle XIX se’n van col·locar una cinquantena als carrers de l capital francesa.

Amb motiu de l’Exposició Universal de 1888, Wallace va regalar a Barcelona una dotzena d’aquestes fonts. Son fetes de ferro colat i estan formades per quatre cariàtides que representen la bondat, la simplicitat, la caritat i la sobrietat. Totes elles tenen detalls diferents, dos amb els ulls oberts i dos els ulls tancats, dues amb la cama dreta avançada i dues amb l’esquerra.


Fotografia publicada per Maite Herrada Hernández

Originalment cada font tenia un potet lligat amb una cadena per poder veure, però més tard es va eliminar per clars motius de higiene.

Se'n van instal·lar dotze per tota la ciutat. Hi ha constància que n’hi havia una davant de l’Arc de Triomf, un altra al Pla de Palau, una a la plaça Universitat i també una a la Plaça Catalunya, totes elles avui desaparegudes. En l’actualitat en queden en peu tres de les originals: a la Rambla de Santa Mónica, al exterior de les oficines d’Aigües de Barcelona i a la cruïlla del Passeig de Gràcia amb la Gran Via. També es poden trobar algunes repliques fetes igualment de ferro colat pintat però tenen les cariàtides totes iguales.

http://www.bdebarna.net/mapa.php?mapa_id=62&historia=864

https://www.barcelona.cat/bcnmetropolis/2007-2017/es/dossier/les-fonts-wallace-entre-romanticisme-marqueting/

https://www.linkedin.com/pulse/les-fonts-wallace-carles-picazo%3FtrackingId=2fpwigtIROaKUKr1whcmfQ%253D%253D/?trackingId=2fpwigtIROaKUKr1whcmfQ%3D%3D

https://www.historiadebarcelona.org/fotos/la-font-wallace-i-el-nen-enfilat/

Sortosament se’n conserven algunes a Barcelona, malgrat la llarguíssima dictadura i la subsegüent “ democraciola” està clar que no han pogut destruir-ho tot, oi?