diumenge, 2 de juliol del 2023

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE FÀTIMA DELS LÍMITS. LA JONQUERA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 Llegia que l’arquitecte Pelayo Martínez Paricio (Figueras, Gerona, 15 d’octubre de 1898 - Figueras, 13 de juny de 1978) era l’autor del Santuari de la Mare de Déu de Fàtima dels Límits, situada al nord del nucli urbà de la població de La Jonquera, al veïnat dels Límits, a la banda de migdia del Portús.

Patrimoni Gencat en diu; església d'una sola nau amb absis semicircular capçat a tramuntana. La nau està coberta per la solera de la pròpia teulada, de fusta, sostinguda per arcs de mig punt. En canvi, l'absis presenta volta de mitja esfera i s'obre a la nau mitjançant un arc triomfal força tancat. Als murs laterals hi ha petites capelles d'arc rebaixat a mode de fornícules. Cada una presenta una finestra d'arc de mig punt que il·lumina l'interior. Damunt seu hi ha grans finestrals d'arc rebaixat, tapiats amb obres pictòriques. Als peus hi ha el cor, amb barana d'obra i fusta, i cobert amb un arc de mig punt. La sagristia es troba ubicada darrera l'absis i s'hi accedeix mitjançant una petita porta de mig punt situada al costat de l'altar. La façana principal presenta un cos adossat bastit amb carreus de granit ben desbastats. La porta d'accés és rectangular, amb l'emmarcament motllurat i un frontó sense cloure a la part superior. A banda i banda hi ha dos grans finestres circulars amb el mateix tipus de marc que la porta. Aquest cos està rematat per un coronament triangular. La resta de la façana presenta tres finestrals allargats de mig punt amb el mateix ampit i, damunt seu, coronant el parament, un petit campanar d'espadanya de dos ulls de punt rodó superposats.

Era Bisbe de Girona, quan es va inaugurar el temple el 21 d'octubre de l’any 1950,  Josep Cartañà i Inglés (Vilaverd (Conca de Barberà), 13 de setembre de 1875 - Girona, 1 d'agost de 1963)

La construcció està arrebossada i emblanquinada.






Fotografies.  Marta Lloret Blackburn (la Garriga, 1982).

Que la Marededéu de Fàtima  elevi a l’Altíssim la nostra pregaria, Senyor; allibera el teu poble!!!