dilluns, 31 de juliol del 2023

CASA TERESA PUJATÓ DE CANTÍ. SITGES. EL GARRAF

  

El Josep Tort, publica fotografies d’un edifici situat  diria que al Passeig de la Ribera abans d’arribar a l’Església parroquial advocada a Sant Bartomeu i Santa Tecla.



A la imatge primera la casa mereixia que Lucien Roisin Besnard (París 1884 – Barcelona 1943) la situes en el enquadrament.




A la segona feta a la dècada dels 50 del segle XX, l’edifici continua mantenint-se dins de l’enquadrament.


A la tercera, precisa; l'edifici continua dempeus, si bé amb una remunta que li va treure la personalitat.

Ens agradarà tenir noticia del promotor i de l’autor, noms, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs  a l’email castellardiari@gmail.com  Sitges s'ho mereix. 

Reprodueixo de  :  CRITICART ÉS JUST I NECESSARI CONSERVAR ELNOSTRE PATRIMONI ARQUITECTÒNIC I CULTURAL.

La Punta del 14 de setembre de 1924 llegim: 


Nuevas construcciones: Se ha terminado la contrucción de una magnífica casa, propiedad de doña Teresa Pujató de Cantí, en la Ribera, esquina a la calle de la Carreta.


Es un bello edificio proyectado por el notable arquitecto D. Josep Maria Martino i Arroyo (Barcelona 1891-6 gener 1957), que produce gratísima impresión. Tanto la fachada como la distribución de la casa es un gran acierto.



Han efectuado con gran pericia las obras: de albañería, la casa Vda. de Magín Pascual e hijos; de pintura, la casa Vda. de Montfort e hijo; y la de cerrajería, D. Francisco Vergés Masdeu, inteligentes industriales de esta villa, a quines felicitamos así como a la distinguida dama propietaria del nuevo edificio.


Als anys 70 del segle XX la casa va modificar-se, afegint una nova planta i eliminant la coberta a quatre vessants que coronava la torre, perdent-se un “referent” arquitectònic que trobem en moltes de les imatges que des de 1924 i fins aquell moment, es feien de la parròquia de Sitges.  Ens agradarà  tenir noticia de l'autor de la remunta a l'email castellardiari@gmail.com 




Agraeixo infinitament a la Isabel (Beli)Artigas Coll,  ( Sitges, el Garraf, 18 de desembre de 1975), la seva gentilesa.