dimarts, 4 de juliol del 2023

CASA JOAN SALVADOR BECH . VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF

 

El promotor Joan Salvador Bech – ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com - , encarregava a l’arquitecte Eusebi Bona i Puig (Begur, Baix Empordà, 1890 - Barcelona, 12 d'octubre de 1972),l’any 1945 , la reforma i ampliació d'una casa precedent  al Passeig del Carme, 10-11 de Vilanova i la Geltrú, per ubicar-hi tres habitatges independents.


Patrimoni Gencat en diu; Edifici d'habitatges plurifamiliar entre mitgeres, amb pati posterior. Situada al costat de la casa Castany, la casa Salvador i Bech segueix en part el model compositiu de la façana dissenyada per l’arquitecte Josep Francesc Ràfols i Fontanals (Vilanova i la Geltrú, 20 d'abril de 1889 - Barcelona, 15 de gener de 1965) . L'immoble és de planta rectangular compost de planta baixa, dos pisos, àtic i planta sota coberta. Les dues últimes plantes són reculades de l'alineació i formen una terrassa davantera. L'edifici consta de dues crugies amb escala lateral i pati de ventilació. Té un cos complementari adossat amb arcades.

 


La façana principal té una composició simètrica. La planta baixa amb dues finestres centrals i dos portals laterals, tots de mig punt. Té un balcó corregut, amb llosana motllurada, de dues obertures amb llinda a la planta primera; aquest balcó està subjecte a la paret mitjançant ponts de balcó de ferro forjat amb figures de dracs. A la segona planta hi ha una galeria d'arcades de mig punt i imposta remarcada. Les obertures de l'àtic i del sota coberta són amb llinda. Les parets de càrrega són de maó.

 

Eusebi Bona va omplir els panys cecs de la façana principal d'esgrafiats emplafonats de motius vegetals i mariners, amb gerros, petxines i pedestals de volutes, mentre que a la planta baixa dibuixava carreus encoixinats amb els portals dovellats a saltacavall, acostant-se a l'arquitectura barroca italiana, i col·locava fanals de forja. Ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com  de l’esgrafiador que duia a terme la tasca,  per l’època podria tractar-se de Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988) conegut com a Ferdinandus Serra