dimecres, 5 de juliol del 2023

IN MEMORIAM DE LA MASIA DEL PUIG DE LA BAGA, GISCLARENY. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ.

 La Josefina Casadesús Bascompte, publica fotografies de la masia del Puig de la Baga, al terme de Gisclareny,  un casal  de grans dimensions d'estructura clàssica. Té una planta quadrada, organitzada en planta baixa i tres pisos superiors i coberta a quatre aigües amb teula àrab o els careners paral·lels a la façana de ponent. Les obertures, petites finestres quadrades amb llindes de fusta, es reparteixen pels murs de llevant, migdia i ponent a l'altura del primer pis, distribuïdes de manera arbitrària. La porta és un arc de mig punt adovellat. El parament és de petites pedres sense treballar unides amb morter deixat a la vista.




Patrimoni Gencat, explica que la masia formava part dels dominis jurisdiccionals dels barons de Pinós des del segle XII i els seus estadants, n'eren vassalls. A darreries  del segle XVII o començaments del segle XVIII es bastí el gran casal, que seria definitivament abandonat després de la victòria dels sediciosos feixistes enfront del govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República.   

Hom la relaciona amb l’església Sant Martí, adjectivada  “del Puig de la Baga” 

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/sant-marti-del-puig-de-la-baga-el.html

No trobava gaire “ llum”  pel que fa al significat del topònim Baga, a Borredà, la Pobla de Lillet, i altres llocs del Berguedà, té el significat de  “bosc de pins”, ens agradarà – com sempre – tenir-ne confirmació en el seu cas a l’email castellardiari@gmail.com