dijous, 28 de juny del 2007

Cassassaies, del topònim al coneixement personal


Rebia un e.mail en el que Joan Cabot Casasayas, m’explicava : Antoni Mora:“Per mitjà d'un amic he tengut coneixement i hi he pogut accedir al relat " El llorer de Casassaies", i aquest es el motiu d'aquest e-mail. En el relat es fa referència a uns illencs descendents de Casassaies, i efectivament, a Mallorca els Casasayas som descendents d'en Josep Casasayas i Casajuana, nascut al mas de Casassaies, que per motiu de la decadència econòmica propiciada per la fil•loxera, juntament amb la seva la família es va desplaçar a treballar a Palma. “ .Em donava tota mena d’informació en relació a l’evolució de tot positiva del llinatge Casasayas , implantat ara a les Illes. I acabava:“En fi, si té algun document referent a Casassaies, que sàpiga que serà ben rebut, i si per alguna circumstancia es desplaça a Palma, no dubti en contactar amb mi.”No tinc cap document, tot i que no ha de ser excessivament complicat refer el llinatge, si existeixen encara els registres civils i/o eclesiàstics de Rocafort i el Pont de Vilomara, i de Castellgali.
Per consultar els registres Civils haurà d’anar a cadascuna de les poblacions, i en el cas d’existir, el mètode de consulta és senzill : llibre de matrimonis, llibre de naixements, i així fins esgotar la breu cronologia civil. La major informació la podrà aconseguir en els segons, els Eclesiàstics; d’existir possiblement els podrà trobar als arxius de la Diòcesis de Vic, d’on penso depenen les Parròquies d’ambdós poblacions.
Si no fos així, a causa de la nova implantació de noves Diòcesis en el territori de Catalunya, de ben segur rebrà des de l’església tota la informació que li calgui.
L’única referència que podria afegir al meu inicial escrit, vindrà de la consulta justament de l’obra d’un mallorquí excepcional, Mn. Alcover, que recull CASASAYAS com llinatge implantat entre d’altres llocs a Manresa, i curiosament però reconeix també com a llinatge SAIÉS, que fa derivar d’un substantiu SAIER [ venedor de saies ]; quan aquesta accepció, malgrat el prestigi del qui la postula, no li donaria més crèdit que la que deriva el sufix de l’àrab sàni [ edifici ben construït , formós ], o aquella que ho deriva de saia, en referència a la construcció de la casa, amb total integració amb la base de pedra a la “vesteix”.
També en el diccionari Aguiló, es cita el llinatge CASASAIA, a la Barcelona del segle XV, segons les investigacions de Pompeu Fabra i Manuel de Montoliu.
Quan al segon cognom, Casajuana, trobem un mas, Casajoana dins del terme de Rellinars. Atès el període en que va marxar el seu besavi , no sembla desassenyat que tinguin una ascendència tant propera en l’espai. Rocafort està en una vessant de la serralada i Rellinars, població famosa per les seves aigües en l’altre. [Casajoana, masia que conserva en bona mesura l’aspecte de “casa bona” en termes agrícoles, tot i l’evident abandó de les terres , que el bosc recupera amb molta rapidesa ] ; dèiem de la casa, en el relat “ Un tomb per Rellinars “ que podrà també trobar per internet.. Imatges d’aquesta casa gràcies a la bona feina del nostre fotògraf Tomás Irigaray López, i la pacient tasca del Feliu Añaños i Masllovet, en trobarà a la Galeria Fotogràfica de http://www.moianes.net/
Les muntanyes no tenen ocasió de trobar-se, els homes si; en aquesta confiança el saludo molt cordialment.
© Antonio Mora Vergés