*La construcció de l'Embassament de la Baells, que afectava de ple al traçat de la línia ferroviària , va servir com a motiu perquè el 2 de maig de 1972 circulés l'últim servei entre les estacions de Guardiola de Berguedà i Olvan-Berga.
La construcció del Túnel del Cadí i la conseqüent reforma de l'Eix del Llobregat, van servir també com a argument per eliminar el tram entre Sallent i Olvan, per on circulava la línia seguint la carrera C-1411.
L'últim trajecte de passatgers entre Olvan-Berga i Manresa es va el 30 de juny de 1973 i només va restar des d'aleshores en servei per a mercaderies el tram entre Manresa i Sallent per al transport de sals potàssiques.
La façana i l’arc de l’absis de l'església de la Baells, es van desmuntar l’any 1.975, i enlloc d’ubicar tot el material al lloc on s’havia de reedificar es van distribuir les pedres en tres indrets : un al costat de la carretera - on anys més tard s’alçaria una benzinera - , aquest es dona per definitivament perdut; un segon – d’escàs interès - al poble nou de Sant Jordi de Cercs, i el tercer –sembla – en un magatzem de l’Ajuntament de Cercs.
Queden lluny les visites de Lluis Domenech i Muntaner, imatge de l’Arxiu Històric del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya, donació de la família Domènech Girbau.
O del Josep Salvany Blanch, l’any 1.918. Imatge del Fons Salvany pertanyent a la Biblioteca de Catalunya.
Ja en color, Jordi Enjuanes-Mas , retratava – en la que possiblement sigui la darrera imatge – la façana de Santa Maria de la Baells, a la que dedicava ensems un versos molt sentits :
Dissortadament els que es titllaven de malastrucs l’any 1.976 han acabat tenint raó, el Berguedà és un desert industrial i àdhuc demogràfic, 45.843 habitants als anys 1.970, i 41.488 l’any 2.008, amb el 40% de la població residint a la Ciutat de Berga :
Bagà 2246
Berga 16596
Casserres 1599
Cercs 1331
Gironella 4844
Guardiola de Berguedà 948
La Pobla de Lillet 1322
Puig-reig 4238
La greu situació econòmica ha de ser un esperó, perquè finalment si més no, la façana de Santa Maria de la Baells, s’aixequi com un au fènix , damunt les desolades terres Berguedanes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada