dimarts, 26 de març del 2024

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DEL VEÏNAT DE SANT MEDIR DE LLORÀ. EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIOS A LA DICTADURA FRANQUISTA. SANT MARTÍ DE LLÉMENA . EL GIRONÈS

 

https://www.girona.cat/sgdap/docs/JoanBoadas_biografia_fargnoli_2019.pdf

Valentí Fargnoli Ianneta (Barcelona, 12 d'abril de 1885 - Girona, 7 d'abril de 1944 ) , retratava,  Veïnat de Sant Medir de Llorà. D'esquerra a dreta, Can Jepic amb l'escola de Llorà, el Molí d'en Medir i Can Congentura.


https://www.inspai.cat/Inspai/en/imatge/756386/Veinat+de+Sant+Medir+de+Llora

L’església de Sant Mer o Sant Medir és situada prop de Llorà, sobre la carretera que va de Girona a les Planes d’Hostoles per Sant Gregori i la vall de Llémena, uns 2 km després d’haver passat Llorà.

La capella de Sant Medir és un senzill edifici d’una sola nau coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular.

Al mur de migdia s’obre, prop de l’absis, una finestra de doble esqueixada; al centre d’aquesta mateixa paret, s’hi obrí una altra finestra d’espitllera. La porta és al mur de ponent, coronat per un senzill campanar d’espadanya d’un sol ull; el mur de llevant s’aixeca per damunt les cobertes de la nau.

L’aparell és de reble unit amb morter de calç, formant filades irregulars, i és visible en aquelles parts on ha caigut l’emblanquiment amb què fou arrebossat tot l’exterior de l’edifici.

Les seves característiques permeten considerar-la una obra pròpia de les formes rurals de l’arquitectura del segle XI.



https://www.valldellemena.cat/?tool=llemena&tool_section=pagina&action=show_record&pagina_id=59&language=spa