dissabte, 13 de juny del 2009

El Far i el Santuari de la Mare de Déu dels Socors. Joies del Montnegre-Corredor

Anava al terme de Dosrius, en terres ja del Parc del Montnegre i el Corredor, volia recollir imatges de l’antiga Parròquia de Sant Andreu del Far o d’Alfar .

Algunes dades del lloc :

Nucli del Far o Alfar. Veïnat del municipi de Dosrius (Maresme), al N del terme, a la serra del Corredor, a la divisòria d'aigües entre el Maresme (hi neix la riera del Far, afluent de capçalera de la riera d'Argentona) i el Vallès Oriental (terme de Llinars del Vallès).

El terme s'independitzà de Llinars el 1597.

Sant Andreu del Far o d’Alfar , església que presideix el petit nucli del Far o Alfar. Està documentada des de l'any 1164 ; durant els segles XIV al XVI, i també a començament del XIX, consta com a sufragània de la parròquia de Llinars. L'edifici actual és del segle XVII, d'estil gòtic tardà. Té planta de creu llatina i absis poligonal. La façana principal, amb portal de llinda recta i ull de bou, és coronat per un massís campanar de torre, emmerletat. Avui un annex únicament de la masia restaurant de Can Guinart.












La pressió demogràfica sobre aquest parc natural és d’una semblat intensitat al de Collserola, tots els llocs son accessibles - per camins de terra – amb vehicle; el to blanquinós que hi damunt la vegetació més propera en dona testimoni.

Deixava el vehicle en el darrer carrer de la urbanització Can Massuet- el Far, i m’arribava fins a la masia de Can Guinart, on recollia – fins on és possible – imatges de Sant Andreu.

Acabada la feina, m’arribaria fins a l’anomena’t Santuari de la serra del Corredor, en un indret de gran bellesa paisatgística, a 632 m alt, dins el municipi de Dosrius (Maresme), s’hi venera una advocació de la Mare de Déu del Socors . Ens expliquen que al començament del s XVI hi fou construïda una petita església, ampliada aviat; l'actual edifici, consagrat el 1583, és d'estil gòtic tardà., bastit en granit; el campanar és de planta quadrada, i la nau de creu llatina amb capçalera poligonal reforçada amb contraforts. L'altar major és renaixentista.











Al costat de l’edifici religiós hi ha la hostatgeria, i a l’altre costat de la plaça l’oficina del Centre d’informació del Santuari del Corredor, on m’atenen de forma exquisida.

Recolliré imatges del indret, abans d’iniciar la tornada pel camí carreter que com a conseqüència del pas constant de vehicles, batejo com Avinguda de la polseguera.

© Antonio Mora Vergés