dissabte, 13 de juny del 2009

Santa Eugenia de Samalús. Llicència per oblidar el passat.


Em costava localitzar-la, està dins del pati, d’una casa que en temps fou coneguda com “la casa del mestre” , al darrera de l’edifici en restauració de les antigues Escoles de Samalús ; Obra de l'arquitecte Manuel J. Raspall datada del 1919 situada al Km 37 de la ctra. BP-5107 entre Cànoves i Samalús. És una construcció d'influència modernista de planta rectangular, d’un sol pis i amb la coberta a quatre vessants. A la façana principal s'observen obertures de diferents mides i al seu damunt un fals arc, en relleu, pintat de color blau.
Una franja horitzontal de ceràmica dóna la volta a tot el perímetre de l'edifici i una segona d’iguals característiques és troba en els ampits de les finestres.
Havia trobat en relació a aquesta ermita i/ o capella, les següents dades :



Dintre de la demarcació de Samalús i enfilada sobre la carretera, hi ha aquesta capella de la què se’n troben documents des del 1308.

Al segle XVI va ser reedificada i al principi del segle XX seria l'escola en el sector de Samalús.
Pel 1956 va ser restaurada i es va refer la volta sostinguda per un arc diafragmàtic, molt apuntat.

És un edifici d’una sola nau i està dividida en dos trams. La façana és centrada per una senzilla portada de mig punt i coronada amb l'espadanya d'una campana. En el seu interior allotja una imatge moderna de Santa Eugènia, de terra cuita. No s'ha conservat un retaule plateresc del s. XVI que fou primitiu de la capella del Roser de l'església parroquial, on fou traslladat de nou i guardat a la sagristia a principis del s. XX.

Podia recollir-ne únicament una imatge des del carrer.

L’edifici actualment no té usos religiosos.

Aneu a Samalús i pregunteu per l’antiga escola.

© Antonio Mora Vergés

1 comentari:

Unknown ha dit...

Hola Antonio, quería felicitarte por el blog. Hace tiempo tuve la suerte de vivir en Samalús y ahora aunque ya no vivo en Cataluña estaba buscando fotos para recordar y he encontrado este blog.
Gracias por tomarte el tiempo para fotografiar todos esos lugares maravillosos de Cataluña y mostrarlos al mundo.
¿Tienes más fotos de la capilla de Santa Eugenia de Samalús o de la Casa del Mestre? Me gustaría ver como están actualmente. Muchas gracias
Saludos