diumenge, 12 de juliol del 2009

El jacent del Museu de Guimerà és Bernat de Boixadors ?




Teníem una de les habituals reunions de l’associació http://www.guimera.info/, entre altres temes d’interès hi havia la finalització de les tasques de restauració de la figura jacent, trobada a Vallsanta, i que s’exposava a la planta baixa de l’edifici anomenat avui la cort del Batlle, conegut però majoritàriament com Museu de Guimerà.

La relació dels Boixadors , procedents de poble homònim de l’actual municipi de Sant Pere Sallavinera (Anoia), situat a la capçalera de la riera de Rajadell, amb les terres de Lleida comença al segle XII, quan els Boixadors van participar en la conquesta del regne taifa de Lleida al costat de Ramon Berenguer IV juntament amb altres nobles procedents de Pujalt, i Jorba, entre d’altres.

A partir d’aquesta conquesta, els Boixadors es van encarregar d’organitzar i liderar la repoblació d’un sector de l’actual comarca de les Garrigues (amb els castells de Tarrés, l’Espluga Calba i Fulleda).

Quan a Vallsanta, hi ha constància que la priora Sibil•la de Boixadors féu l’encàrrec d’una capella a construir pel mestre d’obres Arnau Çaveila, segons les disposicions testamentàries del seu germà Bernat de Boixadors. El contracte de l’obra és del primer d’abril de 1345.
La capella construïda en aquella època es pot atribuir a què fos conseqüència del testament de Bernat de Boixadors, per a ser-hi enterrat.

Per tant, pels historiadors és perfectament versemblant intensificar el destinatari del nostre sepulcre amb Bernat de Boixadors, finat vers 1343 el gran benefactor de Vallsanta.
Per visitar Guimerà no us calen excuses; certament l’exposició d’aquesta figura jacent recent ment restaurada, és sens dubte un al·licient addicional, com la reproducció del Retaule que s’exposa a l’església de Santa Maria, o el poble mateix que conserva l’encant medieval.
Raons d’ordre gastronòmic, també en podeu trobar : oli, vi, pa, embotits,...

Ben aviat s’afegirà a aquesta oferta, ara en l’àmbit de la Vall del Corb,la celebració que es pretén itinerant de Firacorb.

Aquest indret continuarà manteniment la seva qualitat de territori serè, reivindicant alhora el seu dret inajornable, a donar als seus fills les oportunitats de tot ordre, de que gaudeixen de manera habitual, la major part dels catalans.

© Antonio Mora Vergés