Anàvem l’Antoni Ibáñez i Olivares, el Feliu Añaños i Masllovet, i l’Antonio Mora Vergés, la nostra destinació d’avui era la capella dedicada a Sant Cebrià, del Castell de Fluvià, al terme de Sant Esteve de Palautordera, on ens esperava a partir de les 10,00 el Jordi Teixidó, Director del Castell de Fluvià.
Santa Agnès de Malanyanes, feia però molt de temps que “ estava en cartera” , i com havíem sortir de Sabadell a les 7,30 del mati, vaig decidir que “ avui tocava “, i en la darrera rotonda, girava en direcció La Roca.
Teníem el goig de trobar-nos Mn. Albert Torrens d’ençà de l’any 1994, Rector de la parròquia de Santa Agnès de Malanyanes. Llicenciat en filosofia y lletres a Roma i a la universitat de Barcelona. Ens permetia accedir a l’esglesia i prendre fotografies.
Quan al lloc alguna informació que podeu ampliar a : http://torrens.espacioblog.com/
Poble del municipi de la Roca del Vallès (Vallès Oriental), situat al NE del terme, a l'esquerra de la riera de Mogent, als primers contraforts de la Serralada Litoral, vora el coll de Parpers. L'església parroquial és d'origen romànic (conserva el portal) i fou ampliada al s XVI; són notables tres retaules barrocs que estatja. El lloc, esmentat ja al s XI, formava part del terme del castell de la Roca del Vallès i després de la baronia de la Roca. Al S hi ha el santuari deSanta Maria de Malanyanes. És centre de segona residència i estiueig.
A mig camí de la Roca a Cardedeu hi ha el poble de Santa Agnès de Malanyanes, al NE del terme, sobre els contraforts primers de la Serralada Litoral. L'economia del poble és basada en l'agricultura i, també, en la funció de segona residència. La indústria radica al polígon industrial de Can Font de la Perera. L'església parroquial de Santa Agnès de Malanyanes, documentada des del 932, conserva la façana i la porta (amb arquivoltes sostingudes per rebranques i fines columnetes, d'arc un xic apuntat), romàniques, com també l'ull de bou circular, elements que daten probablement del segle XIII. L'església, d'una sola nau, amb absis carrat i capelles laterals (a banda i banda de la nau i de l'absis), fou ampliada i reformada entre els segles XVI i XVIII. El cloquer és del segle XV. La nau es cobreix amb volta apuntada i al presbiteri, sobre aquesta volta, se'n sobreposa una de creueria. L'església, que és precedida d'un porxo, conserva un retaule barroc de l'escultor Jaume Roig, del 1681, amb predel·la i dos pisos de compartiments (amb escenes de la vida i passió de santa Agnès) obrats entre columnetes salomòniques; al cim hi ha la Crucifixió i en la fornícula central la imatge de santa Agnès, a qui és dedicat aquest retaule major. Un altre retaule, el de Sant Bartomeu, és de vers el 1705 i fou obrat per un escultor de Mataró; entre columnes salomòniques, motius florals, caps d'angelets i raïms, els compartiments representen escenes de la vida i el martiri del sant. L'església de Santa Agnès conserva, encara, altres retaules com el de Sant Isidre i el del Roser, barrocs, i el del Sant Crist, amb talles del segle XVIII; també conté imatges i reliquiaris d'orfebreria. El lloc formà part del terme del castell de la Roca i després de la baronia de la Roca.
Prop de la parròquia, al bosc de Ca n'Alzina, hi ha la capella de Santa Maria de Malanyanes, pre-romànica, reconstruïda al segle XI, que fou la primitiva parròquia de l'indret. La capella i la seva advocació actual gaudeixen d'una veneració especial perquè hom els atribueix protecció a les parteres. La població celebra la seva festa el dia de la Candelera i un aplec el segon diumenge de maig, amb diferents actes de caire litúrgic i popular.
La parròquia de Malanyanes es troba citada en un document de 1022 (datació per font: en la venda d'algunes possessions “infra terminos Sanctae Agnetis” de Berenguer I, comte Barcelona) però d'aquesta època no trobem restes. Pots veure un esquema de l'Església actual.
És difícil establir èpoques bé definides de la construcció del temple sobretot en els seus primers temps. La data entorn de la qual hi ha un abans i un després és la inscripció que hi ha a la pedra de l'esquerra del portal d'entrada que indica l'any 1306 i que sembla indicar la finalització de la façana occidental. El primer edifici - si deixem de costat el temple no conservat situat en l'actual hort de la rectoría vella - es podria remuntar a principis del s. XIII. D'aquesta època o tal vegada de fins del s. XII es conserven la cornisa romànica d'una de les parets, les restes de l'absis i els del campanar, del que es desconeix el seu enclavament original encara que no hauria d'estar molt lluny de l'actual.
Ens acomiadàvem de Mn. Albert Torrens, que ens facilitava informació quan a l’accès a Santa Maria de Malanyanes.
Us recomanem http://torrens.espacioblog.com/ si voleu tenir un coneixement aprofundit d’aquesta antiga parròquia de Santa Agnès.
© Antonio Mora Vergés
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada