El dissabte 4 de juliol de dos mil nou, anàvem, l’Antoni Ibáñez Olivares, el Feliu Añaños i Masllovet i l’Antonio Mora Vergés al Castell de Fluvià, teníem hora concertada ,entre les 10,00 i les 11,00 del mati , amb el Director, Jordi Teixidó , per recollir imatges de L’Església d'estil romànic Llombard (S.XI), sota l’advocació de Sant Cebrià i Sant Corneli, declarada patrimoni artístic nacional; el temple amb planta de creu llatina, d'una sola nau i amb l'àbsida trevolada , està integrat dins la resta d’aquest edifici que pertany a ROSA DELS VENTS; una empresa de serveis a quitxalla i famílies , amb més de trenta anys d’experiència. Ens expliquen que gestionen directament les seves cases de colònies i organitzen les activitats. Comprovàvem que disposen d’un un complert equip humà compost per dirigents, educadors/es, pedagogs, esportistes, monitors/es, cuiners/es, personal de servei.
Més enllà del nostre interès d’avui, ens permetem recomanar-vos la pàgina http://www.rosadelsvents.es/ on trobareu tota la informació.
Trobem a la pàgina de l’Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera :
Casa forta documentada ja el 1154. La seva estructura original és difícil d'identificar a conseqüència de les continuades transformacions, i molt especialment a partir del segle XVII, moment en què es convertí en masia senyorial. Un dels aspectes destacables en la història d'aquesta casa forta són els esdeveniments ocorreguts en el context de la Guerra dels Segadors, amb l'assassinat, l'any 1640, d'Anton de Fluvià, senyor del castell, a les portes de l’ermita de Sant Cebrià i Sant Corneli (s.XII), adossada a la domus de palau o casa forta de Fluvià el qual s'oposava a l'allotjament i al pagament de més impostos als terços d'Spatafora.
Mataren un sacerdot,
mentre que la missa deia;
mataren un cavaller,
a la porta de l’església,
n’Anton de Fluvià
i els àngels li fan gran festa.
L’interès arquitectònic de la casa forta resideix justament avui en la capella de Sant Cebrià i Sant Corneli , la qual es troba integrada en el casal. Des de l'exterior, hom pot observar-ne part del absis i l'espitllera. Es tracta d'una església d'estil romànic llombard (s.XI), amb planta de creu llatina, d'una sola nau i amb l'àbsida trevolada. Conservada en bon estat va ser restaurada l'any 1966.
L’enciclopèdia ens diu :
Casa aloera, dita modernament castell de Fluvià, al peu del vessant sud-oriental del Montseny, dins el terme de Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental). Pertanyia a l'antic terme del castell de Montclús, i en depenia la quadra de Campins. El 1154 hi era ja establerta la família Palau (que hi tenia dret de farga); per matrimoni passà als Torrelles al s XIV i als Fluvià al XV.
Farem un recorregut del conjunt en companyia del Jordi Teixidó; no li falta res a aquesta casa per atendre les finalitats lúdiques i educatives que aquí es desenvolupen.
Recollides les imatges ens acomiadem de nostre amfitrió amb el compromís d’enviar-li un enllaç al coneixercatalunya.blogspot.com, tant bon punt publiquem aquesta crònica.
Enviarem – també - les fotografies a l’Arxiu Gavin.
© Antonio Mora Vergés
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada