dissabte, 15 de setembre del 2012

EL SAIOL COMTAL A MOIÀ.

Anava a Moià amb motiu de la Ballada Country, a favor de la Vida, i contra les retallades en els drets més bàsics de la ciutadania; al treball, a tenir una llar, a viure una existència digna, a la sanitat universal, a l’educació obligatòria i de qualitat,... com altres entitats els diners recollits els lliuraríem a la Marató contra la Pobresa.

Aprofitava per arribar-me fins al Saiol, un magnífic edifici de tres pisos i portal clivellat amb torre central de planta quadrada de quatre pisos i teulada a quatre vessants, encarat a llevant.


L’origen del topònim és incert, recollia algunes hipòtesis :

Del Diccionari de d’Institut d’Estudis Catalans.

SAIA f. Túnica talar que usaven els homes i les dones
Etimologia: del llatí *sagĭa, derivat de sagum, ‘túnica curta, vesta militar’.
Faria referència que l’edifici ‘vesteix’ un petit promontori del terreny.

SAIOL, -OLA adj. Varietat de figuer i de figa (Fabra Dicc.). V. sajola.
Faria referència a l’existència en aquest indret d’un petit nombre – és un diminutiu llatí ol/ola – de figueres d’aquesta espècie.

El parament presenta diverses obertures en les que es pot observar un bon treball escultòric. L'accés a l'edifici es fa per un arc de mig punt de grans dovelles de pedra.


Destaca del conjunt una torre central quadrada coberta a quatre vessants en la seva part central damunt de l'eix de l'arc abans esmentat. Al costat sud hi ha una altre torre més petita, també quadrada. La coberta del mas és de teula a una vessant.

S’explica d’aquest edifici on son visibles mostres de diferents estils arquitectònics : Medieval, Gòtic, Modern, Renaixement, que va ser palau d'esbarjo dels comtes de Barcelona. Altres fonts l’esmenten com "la casa-habitació" d'un empleat dels comtes i després dels reis d'Aragó.

Té l'aspecte d'una casa forta del segle XVI.

L'any 1819 va ser comprat per la comunitat de presbíters de Moià, cosa que va fer que rebés la denominació de Torre dels Capellans.

Fins fa 50 anys encara era una masia.

Posteriorment va esdevenir una residència per gent de Barcelona i a l'abril de 1978, en Xavier Mas i la seva esposa van firmar un contracte pel qual el Saiol entrava en lloguer.

Fa més de 20 anys s’habilitava per fer colònies escolars, estades de turisme familiar i d’esplais, i avui continua donant aquest servei.
http://saiol.net/docs/Regl_Regim_int_Saiol.pdf