dissabte, 8 de setembre del 2012

ESGLÉSIA DE SANT ANDREU DE MANRESA

M’aturava a retratar la façana de l’església de Sant Andreu on llueix el blasó dels Amigant que començaven a aixecar-la l’any 1790 , acabant-se l’any 1795, obra de l’arquitecte Miquel Puig – del que desconeixem més dades -; ens preguntem: tant difícils és posar el nom propi – o noms - i els cognoms ?.



S’explica que fou aixecada originàriament l’any 1300, sota el patrocini del Mercader manresà, Pere Salvatge; ens preguntem de nou : tant difícils és posar el nom propi – o noms - i els cognoms ?.

L’edifici actual segons la descripció tècnica obeeix a un ordre barroc classicista molt senzill, formada per una nau, amb volta de canó i arcs torals sobre pilastres, resultat d'una ampliació en longitud i alçada.

La façana principal té un portal clàssic format per columnes i frontó corb, amb un rosetó al damunt.

Dues torres simètriques de planta quadrada al cim la flanquegen.

En aquests temps difícils, en que els governs prenen els bens als pobres per a donar-los als rics, costarà trobar diners per documentar – com cal – tot el valuós patrimoni històric i artístic de Manresa en particular, i de Catalunya en general. En aquesta tasca tots – en major o menor mesura – i podem col•laborar. Ens hi juguem la consideració que fins ara té Catalunya urbi et orbe, de nació il•lustrada.