diumenge, 2 de desembre del 2012

EL RUNAM ESFEREÏDOR DE CAN PITARRA A CERVELLÓ

Retratava les restes de la casa que fou fins a mitjans de segle XIX, l'antiga rectoria de la parròquia de Santa Maria de Cervelló.


La venda de la finca, es va fer el 2 d'octubre de l'any 1880, davant el notari de Sant Feliu de Llobregat Joan Manuel Fors d'Oliver, signava com a venedor el senyor rector, mossèn Pere Llopart, amb la deguda autorització de les autoritats eclesiàstiques del bisbat de Barcelona, i també del nunci apostòlic, per la quantitat de sis mil pessetes, les quals varen servir per a alçar una nova rectoria en un lloc més a prop dels fidels de Cervelló.


Can Pitarra rep aquest nom perquè pertangué al famós comediògraf, dramaturg i poeta romàntic Frederic Soler i Hubert (1839-1895), Serafí Pitarrade pseudònim, que més enllà de conservar-la, l’ amplià notablement, com a residència d’estiu, i lloc de trobades amb els seus amics, Josep Anselm Clavé i Camps (Barcelona, 21 d'abril de 1824 – 25 de febrer de 1874), i Santiago Rusiñol i Prats (Barcelona, 25 de febrer de 1861 - Aranjuez, 13 de juny de 1931), entre molts altres.

En alguna de les obres de "Pitarra" es veu reflectit el redós del mas: La Creu de la Masia, La pubilla de Can Pi, .... us deixo un enllaços, i alhora us recomano tenir mocadors a ma per plorar de gust.

http://www.endrets.cat/text/527/s-ha-dit-moltes-vegades-i-recentment-en-ple-any-1966.html
http://www.endrets.cat/text/526/fou-un-temps-que-aquesta-terra.html
http://www.endrets.cat/text/525/la-creu-de-terme-fragments.html
http://domingomula.blogspot.com.es/2010/02/la-pubilleta.html

No trobava cap explicació per l’extrema desolació en que es troba la propietat, i sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Josep Maria Poblet i Guarro (Montblanc, 1897 – Barcelona, 1980), que visitava la casa l’any 1966, subscriuria a ulls clucs aquesta descripció : Complex de construccions d'èpoques diferents situat vora el camí que mena a Can Sala de Baix. La façana és orientada a nord-est. La part més antiga té un portal rodó adovellat, just a l'angle on hi estan adossades dues construccions més modernes. En la primera construcció hi ha un portal d'arc rebaixat i damunt un balcó amb un cérvol dintre d'una circumferència a la llinda. En el cos següent s'obre una porta amb una finestra a banda i banda; les tres obertures son d'arc de mig punt i estan emmarcades per columnes i capitells. A sobre de la porta hi ha la figura d'un lleó i al primer pis hi ha dues portes d'arc rebaixat, amb columnes i capitells, que donen a un balcó. Al costat esquerre hi ha una torratxa amb ceràmica vidriada. El conjunt és tancat amb un reixat amb basament d'obra.