Retratava aquest edifici de planta rectangular que inicialment fou pensat com indústria, i que va ser construït l’any 1899, en l’època del neoclassicisme romàntic, sota la direcció de l’arquitecte modernista Juli Batllevell. És interessant ressaltar el fet que es troba situat al límit del perímetre de la vila al segle XVIII. En aquell moment el nombre de sabadellencs estava per sota de les 10.000 persones.
Sabadell manté una llarga tradició amb el gas. A finals del segle XIX hi havia a la ciutat diverses fàbriques de gas, com la Fàbrica de gas de Prats i Benessat (construïda per Claudi Gil) o la Fàbrica de gas de L’Energia. A més, fou la segona ciutat catalana, deu anys després que Barcelona, que va tenir un enllumenat per gas, més concretament des de 1852
L’industrial Joan Brujas Pellicer, propietari de La Energía, S. en C., empresa que l’any 1913 passa a formar part de Catalana de Gas y Electricidad, S.A., encarrega l’obra per tal de construir un edifici industrial de producció d’electricitat. Aquest edifici es coneix popularment amb el nom de La Energía i es situa a la plaça dita ens els ‘anys triomfals’ del Duc de la Victòria ,i actualment Plaça del Gas. Era una central de producció d’electricitat a partir de motors de gas.
Moltes persones recorden – amb enyorança – que en aquest edifici hi havia el gimnàs municipal de Sabadell.
El pressupost del projecte del Museu del Gas va ascendir a 8 milions d'euros. Pel que fa a la col•lecció, que s’hi exposa, es va restaurar a la Nau Sallarès Deu del barri de Gràcia, mentre s'habilitava l'edifici.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada