dijous, 20 de juny del 2013

SANT PERE APÒSTOL DE CASTELLFORT A LA COMARCA DELS PORTS


Castellfort té un terme de 66,70 km² , i un cens a darreries de 2012 de 238 habitants, la comarca dels Ports és un indret tradicionalment poc poblat, i amb una acreditada tradició ramadera .  Fins l’1 d’agost e 1237 va estar sota el domini àrab.

L’Àngela Llop Farré s’arribava fins la part mes alta de la serra es troba aquesta l’ermita de Sant Pere Apòstol, de gran devoció pels veïns de Catí que des de l’any 1321 hi pugen en peregrinació el primer cap de setmana del mes de maig. Segons la tradició, el ​​motiu que va originar la celebració d'aquesta Romeria va ser el de demanar salut al Sant per als veïns de Catí en moments en què una pesta dominava la comarca. Es pot considerar un fet demostratiu el que en el cant del "O vere Deus!", La primera petició que es formula és la de salut, després, pau, i posteriorment, gràcia. En temps de sequera es demana també pluja en aquest cant, substituint la paraula "gràcia" per "pluja" a la petició;

Oh Déu veritable, trinitat i un sol Déu,
escolteu els precs del vostre poble.
Doneu-nos salut i pau
i gràcia (pluja) del cel.
No som dignes de ser escoltats.
Per les nostres faltes mereixem ser castigats
Gloriós  Sant Pere Apóstol  
Pregueu per nosaltres

 S’explica que fou aixecada aixecada entre els segles XIII i XIV, se li va afegir una hostatgeria al segle XVII.

Es un  edifici d'una sola nau amb arcs diafragma i sostrada de fusta. La nau està dividida en cinc trams per arcs apuntats, que recolzen en pilastres i mitges columnes. A la capçalera es troba l'absis pentagonal amb una volta de creueria feta amb carreus. La fàbrica combina maçoneria i carreus.



A l'exterior, la coberta és a dues aigües amb teula. Presenta dues portades, la més antiga d'estil romànic està situada al costat de l'epístola, i en l'actualitat queda inclosa a l'hostatgeria. La portada dels peus realitzada al segle XVI (1569) és de mig punt, igual que l'altra, i en la línia de façana es troba desviada a causa de la construcció de l'hostatgeria annexa a l'ermita

Ens expliquen que a l'interior destaca la decoració de la pilastres i les columnes en què es representen motius figuratius i vegetals. El paviment està realitzat amb cants de riu formant roleus.