divendres, 21 de juny del 2013

LA CASA I BOTIGA ‘MESTRES’ DE L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

Anàvem la Rosa, la Maria Jesús, i l’Antonio pel carrer Major de l’Hospitalet de Llobregat, ens cridava l’atenció un edifici al costat de l’Ajuntament - manifestament fora d’ordenació – que conserva traces modernistes.

Quan cercava informació del seu promotor , en uns anys, 1912, en que el poble superava escassament els 7.000 habitants , trobava que se’l identifica com ‘Sr. Mestres’, sense nom propi, ni cognom matern; no així a l’arquitecte Ramon Puig i Gairalt (l'Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 1886 - Barcelona, 1937). Sou pregats de fer-nos saber les dades relatives al promotor, i fins l’activitat que es desenvolupava a la botiga, a l’email coneixercatalunya@gmail.com



La descripció tècnica ens diu : edifici entre mitgeres amb planta baixa, on es troba la botiga, i un pis, on hi ha la vivenda. Els dos pisos estan separats per un balcó corregut amb una gran volada i una barana de ferro. L'immoble sobresurt una mica de l'edifici de un dels costats així que fa una cantonada. El pis superior està decorat amb ceràmica de colors verd, groc i vermell, com unes motllures horitzontals, una a mitja alçada i altre a la part superior, o els guardapols de les tres obertures. En el gir de la cantonada, que està arrodonida, hi ha un gran plafó ceràmic que sobresurt per la part superior de la façana, a sota té esgrafiada la data "1912" i altre plafó de ceràmica.

El bon amics , Aleix de Ferrater, em deixava un comentari a l’article sobre el Casino del Centre :

Dono fe que el restaurant és molt interessant. Fan petites delicatessen que són molt d'agrair.

El centre de l'Hospitalet és un gran desconegut, preciós i amb molta història.

Coneixes el carrer Xipreret? No te'l pots perdre!.

Una abraçada.


Li deia en la meva contestació :

Tens molta raó.

Hi ha una ‘visió pejorativa’ del Llobregat jussà – del tot injustificada – que serà difícil d’esborrar.


Doncs això, que CATALUNYA , NOMÉS ens té a nosaltres, i que no HEM D’ESPERAR cap acció POSITIVA, ni des de l’àmbit local, ni provincial, ni nacional, i menys encara DEL REINO DE ESPAÑA.