dimarts, 18 de juny del 2013

SANT PERE DE CASTELLNOU D’OLUGES, LA SEGARRA INFINITA

El Josep Olivé Escarré s’assentava a l’ombra del lledoner, mentre retratava l’edifici refet al segle XVII de l'església parroquial de Sant Pere de Castellnou d’Oluges. Els fils dels mal dits ‘serveis públics’ pengen per arreu amb l’objectiu – aconseguit plenament aquí – d’enlletgir el Patrimoni Històric de Catalunya.


La porta d'accés a l'església, situada a un nivell inferior al de la Plaça, i per això presumiblement inundable, és rectangular i presenta un llindar botzinat format per un sistema de motllures cadascuna de les quals té una triple incisió que limita dos cordons, el superior dels quals és més ample que l'inferior.


A la llinda una motllura amb relleu es recolza en dues mènsules amb decoració anàloga a la de la resta de la porta. A sobre hi ha un frontó limitat sobre un arc rebaixat que descansa en dues cartel•les. Al centre, dos lleons sostenen l'escut de la família que devia ajudar en la construcció de l'església. A l'esquerra hi ha l'escut d'un castell amb dues torres i a l'altre costat un amb una creu damunt una bola. Per damunt de tota l'estructura hi ha un escut romboïdal amb un motiu recorrent: un castell amb tres torres.

Tancada amb pany i forrellat no podrem veure en aquesta ocasió els dos sarcòfags de pedra de les famílies Oluja i Castellnou; donat l’estat l’abandó en que es troben les terres de la Segarra, ens temen que els pugui succeir el mateix que al retaule que obrava durant el primer terç del segle XVI el pintor Joan Pau Guardiola,de Cervera, dit "lo Mut" , del que recull l’enciclopèdia de ‘Barcelona’; possible descendent dels Querci; col•laborà amb Pere Alegret en el retaule de les Ànimes de l’església parroquial de Cervera (1500). Pintà el retaule de Sant Isidre per a Santa Maria de Cervera (1507). Treballà a Castellnou d’Oluges (1518) i a la Seu d’Urgell (1536), on ja seguí esquemes renaixentistes (retaule de Sant Joan i Sant Ot). No és conservada cap obra seva.

Per intercessió de Sant Pere, reiterava la meva pregaria a l’Altíssim, Senyor, allibera el teu poble !