dilluns, 23 d’octubre del 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ. VILAVERD. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

El Josep Maria Batalla Cartaña ens explicava que l’escola pública compartia espai amb l’ajuntament, situat a la Plaça de Catalunya, davant per davant de la casa on viu ell, -retratava l’edifici, ara en obres - , ens explicava també que al poble hi ha l’església parroquial advocada a Sant Martí, el santuari de la Mare de Déu de Montgoi ‘muntanya del goig’, i els rentadors públics, entre altres elements d’interès.

Patrimoni Gencat explica que l’església parroquial de Sant Martí té planta de creu llatina, mesura 25 metres de llargada , 5 metres d'amplada, i 13 metres de creuer. La porta de la façana és de mig punt i les dovelles estan emmarcades en un pestanya. Al damunt seu s'obre un ull de bou. A la part dreta s'alça l'espadanya amb dos finestrons per a les campanes, la qual és de grans proporcions. Té una sola nau amb capelles laterals, la capçalera és plana i creuer. Junt a la capçalera hi ha dues habitacions. El cor s'aixeca als peus, sota una arcada. La nau es divideix amb quatre trams, separats per arcs apuntats.


El Mapa de Recursos Culturals, ens diu que l'església parroquial de Sant Martí és un temple originàriament de planta de creu llatina d'una sola nau. Es va començar a construir l'any 1194. A la façana principal destaca la seva portalada d'arc de mig punt, amb dovelles molt ben treballades amb una motllura que en delimita l'arc. Uns metres més amunt es troba un ull de bou que a mode de rosetó permet l'entrada de llum al temple. A la part superior es troba un campanar doble. A la façana principal s'obren tres grans obertures per a les campanes, i a una façana lateral posteriorment s'hi va construir un campanar d'espadanya de dos ulls.


Està documentada l'any 1193 en una butlla de Celestí III a l'arquebisbe de Tarragona on es confirmen les seves possessions. Fins al segle XV l'església era col·lació de l'arquebisbe de Tarragona.

L'any 1689 es va construir un altar en honor a la Mare de Déu de la Serra.


L'any 1997 va ser restaurada, descobrint els elements originals com el creuer del temple. També es van recuperar els finestrals d'estil romànic de l'absis i de les capelles, les voltes de l'altar major i la primitiva porta del temple.

Fèiem la visita el divendres 20.10.2017, i elaborava aquesta crònica, desprès de la comunicació de l’aplicació de l’article 155 per part del govern del PP. Tornàvem a l’1 d’abril de 1939, https://www.youtube.com/watch?v=1murZqbLhdU

Catalunya està en estat de shock.