diumenge, 3 de juny del 2018

IN MEMORIAM DE COMAJOAN I SANT GIL. SANT LLORENÇ DOSMUNTS SUFRAGÀNIA DE SANT ANDREU DE PRUIT. RUPIT I PRUIT. OSONA. CATALUNYA

Fa mal de cor veure la masies orfes de vida com la de Comajoan a l’antic terme de Pruit, avui Rupit i Pruit, a la comarca d’Osona, amb la seva capella advocada a Sant Gil, en terreny de la sufragània de Sant Llorenç Dosmunts, de la parroquia de Sant Andreu de Pruit.

Fotografia. Antonio Mora Vergés

Patrimoni Gencat ens diu de la capella; edifici de planta rectangular coberta a dues vessants i amb el carener perpendicular a la façana, orientada a migdia. No té absis. A la part esquerra s'hi ha adossat un cos annex coberta a una vessant. Un campanaret d'espadanya amb campana, corona la façana, que presenta un portal rectangular amb llinda datada i una finestra al damunt. A la part baixa de la façana, als angles, hi ha uns sòcols motllurats. És construïda amb pedra sense polir unida amb calç i en alguns sectors arrebossada, les cantoneres són de pedra picada i el campanar també.

Fotografia. Antonio Mora Vergés

Situada sota el cingle d'Aiats i a pocs metres del mas Comajoan. Pertany a l'antiga parròquia de Sant Andreu de Pruit.

A la llinda de la porta d'entrada hi ha la data 1756.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhemduMx6ezHD-gbFMFsPRksl7ROYDX7MlLIUD0wRc-AvovqZFRLqICHDLbyU7iTCB5nyF1HLitaUBTyBSmJY0x0nFh8Fo-GEoLbybiPozTV0WjwKxBWxmAOvxqVkqJx8Kzwu2uhbVuhaD4/s1600/gil+comajoan+2.jpg

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=

https://www.yumpu.com/es/document/view/13426339/catalegs-masies-i-cases-rurals-ajuntament-de-rupit-i-pruit

Com em deia el propietari del Colomer, potser si que antigament vivia massa gent al camp, ara però, ens hem passat de voltes.

El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1857 amb 1297 ànimes, i es tancava l’exercici 2017 ‘ AÑO TRIUNFAL’ si ens hem de creure al govern del PP, amb 281 veins censats. Una pèrdua del 78,33, del tot inexplicable.