Llegia. masia situada dalt d'un turó que emergeix del riu Ripoll. Documentalment data del segle XIV (1328). Actualment forma part del casc urbà.
El cognom "Pons Ferrer" és dels més primitius. Abans es troba el de "Bonferrer". segurament derivats de l'ofici de ferrer ja que consta que entre els segles XIII i XVII a la casa s’exercia també l’activitat de ferrer.
Més tard, l'any 1595 es troba el de Ponç Bonferrer, paraire de Sant Llorenç Savall, que s'estableix a Sant Feliu de Codines.
L’he vist escrita com: masia Pont Ferrer , Casa Ponçferrer, Ponsferrer, Pons-Ferrer, ..., i en un país de ‘patums’ espero que veurem altres ‘versions’
Patrimoni Gencat ens diu ; masia construïda sobre una roca, dins el nucli urbà de Sant Llorenç Savall, a la carretera de Prats de Lluçanès. El cos principal consta de planta baixa, un pis i golfes, i té la coberta a dues aigües. En la façana es poden apreciar una porta d'entrada amb arc de mig punt adovellat i finestres emmarcades per grans carreus de pedra i un ampit, també de pedra, amb un gran voladís. Té algunes edificacions adossades que serveixen per les activitats agrícoles.
La retratava des del costat contrari del Ripoll – on hi ha l’edifici de l’escola de la Mancomunitat de Catalunya -. La balma situada a la part inferior era coneguda com ‘ la balma dels pobres ‘ .
La corrupció desfermada dels nostres polítics ‘ professionals’ ens fa témer, que aquesta i altres cavitats d’arreu de Catalunya que havien acollit als que no tenien aixopluc tornaran a emplenar-se.
M’agradaria equivocar-me malgrat les constants noticies en sentit contrari, que sembla no poder aturar una premsa majoritàriament ‘domesticada’.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada