divendres, 2 de febrer del 2024

BETLAN I LA SEVA ESGLÉSIA PARROQUIAL ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT PERE, VIELHA E MIJARAN. LA VAL D’ARAN

 

El poble de Betlan, cap de l'antic municipi homònim, on hi havia els pobles d'Aubèrt, Montcorbau i Mont, el trobem   al sector central de la Vall, a 1041 metres  d'altitud, en un replà a la dreta de la Garona, voltat de camps de conreu i de prats, és  un dels nuclis més petits de la Vall, les poques cases se situen al voltant d'una gran plaça tancada a ponent per l'església parroquial de Sant Pere, una de les més antigues construccions religiosos de la vall, probablement del segle XI, molt desfigurada per afegitons i reformes posteriors, conserva l'absis romànic.

 


Fotografia.  Isidre Blanc

Llegia de l’església parroquial de Betlan, a  Vielha e Mijaran,  advocada a l’apòstol Sant Pere; Església de nau rectangular i de murs convergents, rematada per un absis semicircular mig cegat per la casa rectoral que té adossada. Està coberta per una volta de canó, encara que el poc gruix dels murs fa suposar una coberta originària de fusta que devia ser substituïda en el segle XII, al mateix temps que s'afegí un arc toral per a contrarestar el pes de la nova coberta, que posteriorment també es reforçà exteriorment amb contraforts. L'arc toral de la capçalera és molt marcat i ultrapassat. Al fons de l'absis s'obre una finestra de doble derrama. El presbiteri, amb una volta de canó més baixa que la de la nau, està il·luminat per una sagetera per sobre de l'arc toral. En època posterior s'afegiren dues capelles a manera de creuer amb arcs de mig punt, així com tres finestres en el mur de migdia. Allà on es desprèn l'arrebossat s'observa una maçoneria ben treballada i concertada. Romanen restes de la tradició romànica llombarda a l'absis.


Fotografia.  Jordi Contijoch Boada

Peu d'altar monolític de forma rectangular, en el que es distingeix una part superior a tall de capitell, totalment llisa, una part central amb semi-columnes als angles i una part inferior que, com la superior, és llisa.

 

Pica beneitera de marbre, de 55 cm de diàmetre i 55 cm de llarg. Està encastada al mur i decorada amb arcuacions en alt relleu i una sèrie de motllures renaixentistes a la base.

 

Pica baptismal d'estil romànic emparentada formalment amb les de Gausac, Vielha, Montcorbai, Begós i Arròs. Consta de vas, peu i base. La pica, a la zona del vas, mostra una decoració de motius vegetals que es va desenvolupant horitzontalment per tot el perímetre. Pel que fa al peu, és una columna de secció circular amb motius geomètrics esculpits a tres cares. La base és embeguda per sota la tarima de fusta del terra.


Fotografia.  Jordi Contijoch Boada

A l'absis i al mur del fons de la capella de l'Epístola es conserven una sèrie de pintures murals del segle XVII. Hi ha representades la Santíssima Trinitat, a l'absis, i la Verge a la capella.


Fotografia.  Jordi Contijoch Boada

A la finestra de l'absis hi ha la imatge romànica de la Mare de Déu de Betlan, de fusta policromada.

S’explica la llegenda del gegant de Betlan,  Mandronius , el gegant més famós de la Val d’Aran.

Manava les tribus de la vall  en contra dels exèrcits romans.

Davant de la impossibilitat de capturar-lo els romans van segrestar la seva filla. Furiós va alliberar la seva filla després de matar a un nombre indeterminat de romans.

A cada supervivent li va tallar una orella i al comandant les dues. Finalment va fer enviar les orelles a Roma per mostrar el seu poder.

A mitjans del segle XIX es van fer unes obres a l’església de Garòs, advocada a Sant Julià, i van descobrir un esquelet de tres metres d’alçada.

  Que l'apòstol Sant Pere   i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

Que l'apòstol Sant Pere i Sant Antoni dera Sitja, elevin a l'Altíssim Era pregaria dels armenis, amazics , gitans, aragonesos, asturians , valencians, bascos, aranesos , gallecs, catalans, còrsi, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, jueus, africans , sud-americans , afganesos, inuits, saharauis ... , i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera eth teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»