dilluns, 12 de febrer del 2024

CAN FONTANET. MONTCADA I REIXAC.VALLÈS OCCIDENTAL

 

Llegia de Can Fontanet, que retratava el Josep Salvany Blanch, l’any 1915,         Can Fontanet a Montcada i Reixac



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/2161/rec/1

El 19 de febrer de 1386 els frares de la Marededéu de la Mercè de la ciutat de Barcelona varen vendre a Simó Fontanet aquesta masia, dos casals de molins, sèquies i aparells i peces de terra de conreu (part del patrimoni de la finca).

L'any 1395 Arnau Fontanet feu donació a Francesc Vilaseca.

https://parcs.diba.cat/c/document_library/get_file?uuid=85cc603a-0772-4474-8340-bf6cd6cefb5b&groupId=193969

Masia de grans dimensions que pertany a l’antiga parròquia de Sant Pere de Reixac, on hi pagaren delmes fins l’any 1837.

És una construcció del s. XIII, ampliada al segle XIV per Simon Fontanet.

Originalment fou una construcció més modesta bastida i recolzada en part en una roca, encara apreciable a l’interior. En aquest lloc eren abundoses els bassiols que a vegades aprofitaven con vivers de peixos. Un d’ells va donar lloc a un topònim “el viver de les Fontanes” (s. XI).

Apareix citat aquest edifici al segle XIV com Mas Riera. Fou a les darreries d’aquest segle que fou comprat per Simon Fontanet, aquest donà nou nom a la casa.

Va comprar també el Mas Soler (avui Can Moià). La casa fou modificada,  àmpliament en són testimoni les finestres i l’escut sobre la porta.

El barri que la tancava fou aixecat a fi de protegir-la dels bandolers

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.