diumenge, 11 de febrer del 2024

IN MEMORIAM. CASA ANTÚNEZ, ESGLÉSIA DE LA MAREDEDÉU DEL PORT, I L’ESCOLA D’AVIACIÓ PUJOL Y COMABELLA. LA BARCELONA QUE EL TEMPS S’ENDUGUE.

  

Trobava una fotografia  de la desapareguda església de la Marededéu del Port de Casa Antúnez, o can Tunis.



https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/05/goigs-la-mare-de-deu-de-port-barcelona.html

Als anys 1910 , va començar a fer-se molt popular Can Tunis o Casa Antúnez , que originalment era una important zona de banys de mar, amb establiments com els Zoraya, Espanya, Colom i Cibeles.  Alhora aquests balnearis es beneficiaven de la proximitat de l'Hipòdrom de Can Tunis (1883-1934), freqüentat per la burgesia barcelonina.

 A la zona també hi havia un cinema –el Salón Antúnez–, una escola, l’església de la Marededéu del Port, un camp d’aviació   que retratava el Josep Salvny Blanch,   l’any 1917, i masies.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/4093/rec/1


https://www.sabadell-aviacio-historia.com/Pujol_Comabella.htm

https://hemerotecadigital.bne.es/hd/es/viewer?id=bb5be8a7-e371-477b-ad37-847dffe59d4b&page=4

https://tochoocho.blogspot.com/2018/04/flamenco-arquitectura-y-gitanos-ii-casa.html

https://ddd.uab.cat/pub/bibtur/bibtur_a1934m1-6v29@mnac.pdf

Cada troballa, desvetlla més preguntes; teniu dades de la família Antúnez?.  Teniu dades de l’autor de l’església de la Marededéu del Port?.  Les respostes a l'email castellardiari@gmail.com 

Rebia un email de Joan Pascual Guilabert , en el que em deia; 

Hola!

He llegit l’article del blog, sobre Can Tunis.

L’església estava advocada a  la de Mare de Déu de Port com la parroquial  (que es troba al carrer Sant Eloi) i era una tinença que depenia de la parròquia de Mare de Déu de Port.   incloc una notícia de La Vanguardia del 13/10/1909 amb motiu de la inauguració.


L’església és (era) obra de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia (Barcelona, 21 de març de 1858 - Barcelona, 1 de setembre de 1931), que seria nomenat  marquès de Sagnier l’any  1923 pel papa Pius XI

Destruïda el 19 de juliol de 1936.

On hi havia l’església ara hi ha el moll de Lepant del port de Barcelona.

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Que la Marededéu    i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»