Volíem dedicar l’11 de setembre a honorar als qui havien donat la vida per la pàtria, als qui ens havien precedit en la camí vers la Catalunya Celestial. El sistema – com fa sempre – honorarà als “vius” , els que darrera de la Pàtria es donen la gran vida. Ja s’ho trobaran !
Ens trobàvem a les 8,00 amb el Joan Escoda i Prats a Sant Fruitós de Bages, veníem des del Vallès, el Tomás Irigaray i López i l’Antonio Mora Vergés; l’objectiu del mati : la Necròpolis de Casamitjana a Castellnou de Bages, reproduïm dades de la Diputació :
Dades element del patrimoni cultural :
CODI 1.4
ÀMBIT Patrimoni immoble
NOM Necròpolis de Casamitjana
ESTAT CONSERVACIÓ bo
ESTIL Indeterminat
PROTECCIÓ inexistent
TIPOLOGIA Jaciment
TITULARITAT privada
Castellnou de Bages està ja dins del “forat negre” , pertany a la Catalunya desconeguda, la que no rep visites, de la que únicament en tindreu noticia en cas d’incendi forestal, caiguda d’avió, o desgràcia semblant.
Lògicament d’aquesta necròpolis com la de *MATACANS* al terme d'Artés , malgrat l’ajuda del G.P.S del Joan ni rastre. El nostre sherpa es manifesta decebut ; per alegrar-li l’ànim blasmem nosaltres també a la Diputació, i finalment l’aconseguim emburriar per fer un tour i/o safari fotogràfic :
De Castellnou de Bages, recollim imatges de l’església Parroquial de Sant Andreu , del segle XI, romànica basilical, reformada i modificada l’any 1.671; i de les restes de la Torre.
De Santpedor, topònim derivat de l’advocació de Sant Pere sobre les terres que voregen el riu d’Or [ Sant Pere D’Or ]. Recolliríem imatges de l’ermita de Sant Francesc d’Assis, i del conjunt format per Santa Anna i Santa Maria de Claret.
En aquesta Vila va néixer l’actual entrenador del F.C. Barcelona; únicament la badada de la Copa Catalunya a Sant Carles de la Ràpita, ens impedeix aplicar-li també aquesta contractació del topònim [ PeP d’Or ].
Ja dins del terme de Sant Fruitós, ens aturaríem en primer lloc a l’antiga parròquia de Sant Jaume d’Olzinelles; el lloc fou repoblat desprès de la marxa dels sarraïns per famílies procedents del poble homònim, nascut al redós del torrent d’Olzinelles, actualment pertanyen al municipi de Sant Celoni al Vallès Oriental. L’església romànica està en situació de ruïna imminent. Aprofitant la Diada i el fervor patriòtic ; Per quan l’arranjament i recuperació del patrimoni històric i cultural ?
El Pont de Cabrianes, seria el darrer objectiu de les nostres màquines; l’església, les restes del pont, i l’estat de general abandó en que sembla trobar-se l’indret. Algú sabria explicar-me’n la causa ?
© Antonio Mora Vergés
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada