La Guerra del Francès va deixar molta gent acostumada a viure dels desastres que envolten tot conflicte. El costum de saquejar, robar i viure dels fruits de la desgràcia aliena per alguns era superior a la possibilitat de portar una vida de treball. La revolta de les bandes de la fe, durant el trienni constitucional, va afegir més gent a la practica del bandolerisme.
La falla de la Vall d’Hostoles va ésser escenari d’episodis d’una terrible brutalitat per part dels bandolers, sorgits de les conteses. Acostumaven a assaltar masies isolades, a vegades, introduint-se dins la casa amb enganys o d’altres, senzillament, rebentant les portes i els porticons a cops de destral. Un cop a dins obligaven a base de torturar i maltractar que els de la casa els confessessin, on tenien els béns. Solien matar els pobres pagesos perquè no els poguessin reconèixer.
Uns tretze anys després de l’acabament de la guerra del Francès un bandit, conegut amb el nom de Farriol va sorprendre els habitants de la casa dels Esquellons, la qual era propietat del Mas Casassa.
D’alguna manera en Farriol i els seus dos companys, un dels quals tenia catorze anys van aconseguir entrar dins aquella llar de masovers, que prou feina tenien a sobreviure. Un cop dins van assassinar tota la família; el matrimoni i una filla de nou anys. També van matar el pastor i la criada.
Un cop conegut el desgraciat fet, de tots els campanars de les Valls d’Hostoles i el Cabreres es va repicar a sometent. Tots els homes útils enfurismats van acudir al clam del bronze. El sometent de Vidrà va poder capturar els autors del crim, els quals van ésser traslladats a la presó de Vic.
Més tard van ésser jutjats i condemnats a mort en Farriol i el seu company, mentre que el jove va ésser condemnat a reclusió perpetua.
La sentència es va executar a Barcelona l’any 1828, on van ésser penjats els dos delinqüents, mentre que el més jove va haver de passar per sota la forca.
El cap d’en Farriol va romandre, molts anys, penjat d’un roure de davant de la casa dels Esquellons. Quatre trossos del cos del bandit van romandre, molt de temps, en gàvies situades al pla de la Salut, al Coll sas Vilas, a la pujada del Grau d’Olot i al coll de Condreu.
© Xavier Valeri
3 comentaris:
Teniu idea d'on localitzar la casa dels esquellons, es que passejo per la zona i no la trobo
Ja l'he trobada !!!
Tot i que parla arreu d'Esquellons, crec hauria de dir Esqueions (d'esqueis)
Publica un comentari a l'entrada