dijous, 24 de gener del 2013

HISTÒRIES DE LA PLAÇA GRAN DE SANTPEDOR

L’Ajuntament acostuma a ser un dels edificis emblemàtics de la vila, aquesta llei es compleix a Santpedor , tant pel que fa a la seva arquitectura, com pel emplaçament, presidint ‘ de facto’ la plaça major de la vila. 

El seu primer propietari era un marxant de bestiar oví, d’aquí el nom de la casa, Cal Be . Ens agradaria saber el llinatge d’aquesta família que tenia el monopoli de la carn venuda a la vila, i recaptaven en aquest concepte, una important quantitat de diners. Està documentat que a finals del segle XIV, hi havia un porxo semblant a l'actual que servia per comerciar i aixoplugar la mercaderia.


L'edifici actual data de finals del segle XVII, tal com constaten les dues inscripcions d'algunes llindes de pedra de la façana de l'edifici.

Durant el segle XX, la casa pertanyia a la família Espinalt, i d'aquí passà a mans de la coneguda cantant d'òpera Maria Espinalt i Font(1910- 1981) fins que, un cop desapareguda aquesta, fou comprada per l'Ajuntament per traslladar-hi la seu principal del consistori. 

Els elements arquitectònics més rellevants de l'edifici són sens dubte els dos porxos de la façana. El porxo inferior és construït amb arcs rebaixats de pedra, mentre que el porxo superior és sostingut per quatre columnes cilíndriques de pedra amb els seus respectius capitells motllurat.

Sou pregats de completar i/o esmenar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com